latinica  ћирилица
22/09/2022 |  09:09 | Autor: SRNA

Špirić: Postupci Turkovićeve vode stvaranju paralelne diplomatije

Ambasadorka BiH u Poljskoj Koviljka Špirić ocijenila je da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković djeluje mimo svih propisa i ustavnih nadležnosti, te da takvi postupci, neminovno vode stvaranju nezavisne paralelne diplomatije.
Koviljka Špirić - Foto: RTRS
Koviljka ŠpirićFoto: RTRS

Špirićeva je u intervjuu Srni rekla da saradnja sa Turkovićevom ne postoji jer zaobilazi destinacije na kojima su ambasadori iz reda srpskog naroda, te da Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara ne funkcioniše na pravi način.

- Turkovićeva i ja nismo se nikada ni čule ni vidjele, niti je tokom mog mandata dolazila u Poljsku, iako je imala nekoliko poziva poljskih vlasti - rekla je Špirićeva i dodala da Turkovićeva, i ako posjeti zemlju gdje je ambasador Srbin, zaobiđe ambasadora, kao što je bio slučaj u SAD i Rusiji.

Drugi razlog je, navela je Špirićeva, da nju ne zanima previše ovaj dio svijeta, te je izvan njene sfere djelovanja, navodeći primjer kada se Turkovićeva nije sastala sa ministrom inostranih poslova Poljske Zbignjevom Rajem kada je boravio u posjeti BiH.

- Bila je van zemlje na nekoj destinaciji koja je, prema njenom mišljenju, važnija od Poljske - smatra Špirićeva.

Prema njenoj ocjeni, Srbi šefovi misija su na adekvatan način, u okvirima svojih nadležnosti, odgovarali na takve postupke.

- Svojim postupcima, izjavama i djelovanjem uspjela je da nas ujedini kao nijedan dosadašnji ministar. Sada je sasvim izvjesno da takvi njeni potezi neminovno vode ka stvaranju nezavisne paralelne diplomatije, što god to u ovoj situaciji značilo - poručila je Špirićeva.

OЈAČANA SARADNjA SRPSKE I POLjSKE

Špirićeva je istakla da je Ambasada BiH u Varšavi vodila intenzivnu aktivnost na promovisanju Ustavne BiH, kao države tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

- Bez obzira na to što je protekli period bio turbulentan, što su ga pratile brojne teškoće, prije svega pandemija i sada rat u Ukrajini, nastojala sam da u tim okvirima postignem najviše moguće - rekla je Špirićeva, navodeći da je njen fokus djelovanja bio na stvaranju pretpostavki za razvijanje regionalne saradnje.

- To ne samo da je važno za Republiku Srpsku, već i za Poljsku u kojoj egzistira 16 vojvodstava za koje je model regionalne međunarodne saradnje izuzetno važan - rekla je ona.

Prerma njenim riječima, s tim ciljem potpisani su sporazumi o saradnji između Republike Srpske sa vojvodstvom Podlaskim u Bjelistoku i sa vojvodstvom Donje Šlezije u Vroclavu, te je u pripremi potpisivanje sporazuma o saradnji Republike Srpske sa Zapadnopomeranskim vojvodstvom čije sjedište je u Šćećinu.

- Na ovaj način stvorili su se uslovi za razvijanje saradnje u različitim oblastima, od ekonomije, poljoprivrede, turizma, nauke i obrazovanja do sporta na širokom prostoru od juga do istoka i krajnjeg sjevera Poljske - smatra Špirićeva.

Ona je podsjetila da je srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio Krakov i logor Aušvic-Birkenau i tom prilikom odao poštu žrtvama Holokausta podsjećajući na "Kristalnu noć" u kojoj su nacisti prije 83 godine otvorili jednu od najmonstruoznijih stranica istorije čovječanstva. Dodik se u Krakovu sastao sa zvaničnicima Malopoljskog vojvodstva.

Špirićeva je podsjetila i da je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, u dva navrata, boravila u zvaničnoj posjeti Poljskoj, te da je bila učesnik prestižnog Ekonomskog foruma u Krinicama gdje je govorila na plenarnoj sesiji.

- U zapaženom istupu Cvijanović se založila za snažniju podršku regionalnoj saradnji i investiranju u Republiku Srpsku. Tokom posjete Varšavi ona se susrela sa predsjednicima, ministrima i visokim zvaničnicima u državnom parlamentu Poljske, Ministarstvu finansija i regionalne politike, Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu porodice i socijalne politike - naglasila je Špirićeva.

Osim Dodika i Cvijanović, Špirićeva je podsjetila da je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Republike Srpske Boris Pašalić posjetio uglednu poljsku kompaniju "Pronar" iz Nareva koja proizvodi poljoprivrednu mehanizaciju i ima svoje poslovnice širom svijeta, te da je tada dogovoreno da se otvori pogon te fabrike i u Republici Srpskoj.

"Nažalost, aktivnosti oko ove investicije privremeno su zaustavljene zbog pandemije, a kasnije i zbog situacije u Ukrajini. Iz kompanije smo u više navrata dobili uvjeravanja da će nastaviti sa aktivnostima vezane za ovu investiciju čim to prilike dozvole", rekla je Špirićeva.

Ona je posebno istakla da je jedan od najvažnijih rezultata u mandatu činjenica da je, na njeno insistiranje, državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Poljske Šimon Šinkovski vel Sek posjetio Republiku Srpsku i razgovarao sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović, što je bila prilika da zvaničnici Srpske iznesu stav Srpske o prilikama u BiH.

"Posjeta državnog sekretara poljskog Ministaratva inostranih poslova Republici Srpskoj inicirala je brojne susrete na najvišem nivou, a prilikom posjete Poljskoj u oktobru 2021. godine Cvijanovićeva se sastala sa najvišim zvaničnicima Poljske, među kojima je predsjednik Parlamenta Poljske Elžbiet Vitek", rekla je Špirićeva.

OBЈEKTIVNO PREDSTAVLjANjE SITUACIЈE U BiH

Špirićeva je navela da je, u razgovorima sa članovima evropskog parlamenta iz Poljske, svaku priliku koristila da objektivno predstavi situaciju u BiH, te da ukaže na potrebu izbalansirane procjene.

"Poznato je naime da zemlje Višegradske grupe, među kojima je Poljska, daju punu podršku evropskoj perspektivi zemljama zapadnog Balkana, te sam nastojala da evroparlamentarcima ukažem na potrebu izbalansirane ocjene situacije u zemlji", rekla je ona.

Špirićeva je, s obzirom na to da govori i poljski jezik, učestvovala na brojnim sesijama koje organizuje Klub ambasadora, a i iskoristila je svaku priliku za razgovor sa najvišim zvaničnicima iz političkog, privrednog ali i obrazovnog života Poljske.

- To je bila odlična prilika da se prezentuje pozicija Republike Srpske i stanje u BiH. Na tu temu sam kao panelista učestvovala i govorila na brojnim forumima u Varšavi "Varšava bezbjedonosni forum" u Poznanju, Torunju "Velconomy Forum", Lublinu - rekla je Špirićeva.

Ona je istakla i da je Poljska tokom pandemije virusa korona, u okviru pomoći zemljama Balkana, u više navrata slala humanitarnu pomoć i BiH.

Iako je srpska zajednica u Poljskoj mala, kako je rekla, postoje brojne veze između dva naroda.

- Treba istaći saradnju između Udruženja Poljaka "Boleslavjec" koje djeluje u Prnjavoru i Udruženje reemigranata iz Boleslavca. Saradnja ovih udruženja obuhvata brojne aktivnosti, počev od međusobnih posjeta do zajedničkih programa u oblasti kulture, nauke i društvenog nasljeđa. Zahvaljujući tome uspostavljene su trajne veze između Prnjavora u Republici Srpskoj i Boleslavca u Poljskoj. Prepoznala sam značaj ove saradnje i Ambasada je pružala svaku podršku u razvijanju te saradnje - rekla je Špirićeva.