latinica  ћирилица
22/09/2022 |  10:54 ⇒ 11:09 | Autor: SRNA

Vlasenica: Sredstvima Vlade Srpske obnovljena dva spomen-obilježja

Vlada Republike Srpske izdvojila je 5.000 KM za sanaciju Spomen-obilježja stradalim borcima na vrhu Rogosija i u Cikotskoj Rijeci u opštini Vlasenica.
Spomen - obilježje u Vlasenici - Foto: SRNA
Spomen - obilježje u VlaseniciFoto: SRNA

Član Upravnog odbora vlaseničkog Udruženja za očuvanje tradicije "Birač" Marko Mišić izjavio je Srni da je ovo udruženje apliciralo na projekat Vlade Srpske za održavanje spomenika i spomen-obilježja iz minulih ratova i da su zahvalni za odobrena sredstva.

Mišić je naveo da je ofarbano spomen-obilježje za 29 žrtava koje su ubijene u jednom danu, 26. septembra 1992. godine na vrhu Rogosija, te da je asfaltiran plato, zamijenjena žičana ograda, postavljeni ivičnjaci i obnovljene klupe i stolovi.

- Na spomen-obilježju Cikotska Rijeka na kojoj su upisana imena oko 50 žrtava iz proteklog rata iz sela Šadići i Cikote, postavljeni su nova ograda i stubovi, a uređeno je i područje oko spomenika - dodao je Mišić.

On je rekao da su radove na spomen-obilježjima izveli nesebičnim trudom i zalaganjem članova udruženja koji su učestvovali u adaptaciji i sanaciji, a zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske.

Mišić je rekao da je preostalim sredstvima od projekta planirano da na Han Pogledu, gdje je stratište Srba i Јevreja iz Drugog Svjetskog rata, bude postavljen putokaz koji će usmjeravati prolaznike, da znaju gdje se desio taj zločin.

On je dodao da Udruženje za očuvanje tradicije "Birač" iz Vlasenice čuva tradiciju i srpsku istoriju i da su u narednom periodu planirani održavanje istorijskg časa i izleti na spomen-obilježja.

- Ponosni smo što smo bili dio projekta Vlade Republike Srpske, da se ne zaborave ljudi koji su u proteklim vremenima plaćali slobodu srpskog naroda svojim životom, jer ko zaboravi pretke, zaboraviće ga potomci - dodao je Mišić.

Udruženje za očuvanje tradicije "Birač" iz Vlasenice ima više od 100 članova.