latinica  ћирилица
22/09/2022 |  11:04 ⇒ 11:06 | Autor: SRNA

Lavrov: Kijev i Zapad ometaju pronalaženje rješenja za Ukrajinu

Kijev i zapadne zemlje ometaju napore da se političkim i diplomatskim sredstvima pronađe rješenje za situaciju u Ukrajini, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL/ilustracija) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL/ilustracija)

U izvještaju nakon sastanka Lavrova i predsjednika Švajcarske Ingacija Kasisa na marginama Generalne debate na Generalnoj skupštini UN u Njujorku navodi se da je Ruski ministar tokom razgovora o Ukrajini, u kontekstu ruske specijalne vojne operacije, predstavio principijelne pristupe ruske strane.

- Naglašena je opasna priroda politike kijevskog režima i zapadnih zemalja kojom se eskalira i produžava kriza, kao i ometanje napora za pronalaženje političkog i diplomatskog rješenja - ističe se u izvještaju.

Ruska strana je naglasila da je Švajcarska odustala od principa neutralnosti pridruživanjem sankcijama koje je EU uvela Rusiji i zauzimanjem neprijateljskog stava prema Moskvi.

- Moskva je pozvala Bern da se vrati politici neutralne države koja je ranije donijela priznavanje Švajcarske na međunarodnoj sceni - saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov i Kasis su razgovarali i o brojnim praktičnim pitanjima na bilateralnom i globalnom dnevnom redu u pogledu izbora Švajcarske za privremenog člana Savjeta bezbjednosti UN 2023. i 2024. godine, javio je TASS.