latinica  ћирилица
22/09/2022 |  11:30 ⇒ 13:57 | Autor: RTRS

Analiza stanja u ŽRS - neophodna nova ulaganja (VIDEO)

Većina infrastrukture Željeznica Republike Srpske nije obnavljana u proteklih 50 godina, a prosječna starost vozova i lokomotiva veća je od 40 godina.
Nedeljko Ćorić - Foto: RTRS
Nedeljko ĆorićFoto: RTRS

Ovo je pokazala "Analiza stanja željezničkog sistema u Republici Srpskoj sa prijedlogom za njegovo unapređenje".

Dokument je izradila kineska kompanija CRDC.

- Anaiza je pokazala da, ako želiko da obnovimo Željeznice i da budu na nivou potrebnog, kao što je u okruženju na primjer Srbija ili EU, neophodna su ulaganja, nabavka voznih sredstava - rekao je Željko Radić, direktor Željeznica Republike Srpske.

- Predmet urađene analize je željeznički sistem Srpske sa naglaskom na povećanje brzine vozova, dužine vozova, propusne moći pruge, povećanje bezbjednosti na prugama, smanjenje vremena putovanja i potoršnja energenata, kao i nepovoljan uticaj za životnu sredinu - pojasnio je Sin Geng, šef Kancelarije CRDC u Srbiji.

Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, naglasio je da je analiza dala konkretne pravce na kojima treba raditi.

- Moraćemo da investiramo znatna sredstva u nabavku lokomotiva, voznih sredstava za povećanje kapaciteta putničkog i teretnog saobraćaja u Srpskoj - dodao je Ćorić.