latinica  ћирилица
22/09/2022 |  13:09 ⇒ 13:13 | Autor: SRNA

Banjaluka: Donirano 3.000 glukometara koji će biti podijeljeni pacijentima

Domu zdravlja u Banjaluci danas je donirano softver za praćenje vrijednosti šećera u krvi i 3.000 glukometara, koji će biti podijeljeni pacijentima.
Domu zdravlja u Banjaluci - Foto: TANЈUG
Domu zdravlja u BanjaluciFoto: TANЈUG

Tokom primopredaje donacije firme "Medilab van" na lokalitetu Poliklinika, pacijentima je uručeno 20 glukometara.

Direktor Dom zdravlja Nevena Todorović je rekla da će timovi porodične medicine u koordinaciji sa Centrom za promociju zdravlja i prevenciju bolesti aparate podijeliti pacijentima koji boluju od šećerne bolesti tip jedan ili dva, ali sukcesivno, u skladu sa potrebama jer ne mogu odjednom sve podijeliti.

Ona je istakla da u ovoj ustanovi vode registar oboljelih od dijabetesa i da se tokom godine prijavi oko 300 do 370 novootkrivenih pacijenata, a ukazala je i da je veći broj oboljele djece, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH.

- Donacija je značajna jer je sa ovim aparatima našoj ustanovi doniran i softver koji služi i služiće za praćenje vrijednosti šećera u krvi kod pacijenata - rekla je Todorovićeva novinarima.

Prema njenim riječima, svaki od ovih aparata može se povezati sa mobilnim telefonom i sa softverom, a vrijednosti šećera u krvi pacijenata biće pohranjene u softveru i dostupne ljekarima.

Ona je dodala da će se jedan broj aparata koristiti i za rad Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti i u preventivnom radu.

Todorovićeva je zahvalila firmi "Medilab van" za donaciju i pozvala pacijente da se prijave timovima porodične medicine i dodala da, ako imaju potrebi i ispunjavaju uslove, mogu da dobiju aparat.

Ona je napomenula da je Fond zdravstvenog osiguranja od ove godine ove aparate uvrstio na listu medicinskih sredstava koji se mogu izdati pacijentima na recept.

Direktor firme "Medilab van" BiH Mićo Drobac rekao je da je ovo rijetka situacija kada su sve strane na dobitku.

On je dodao da je, pored banjalučkog Doma zdravlja, ostvarena saradnja i sa domovima zdravlja u Laktašima, Čelinacu, Tesliću, Doboju, Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici i Opštoj bolnici Trebinje.

Zora Јovanović, koja od šećerne bolesti boluje desetak godina, rekla je novinarima da joj donacija mnogo znači, jer je do sada aparat posuđivala i kontrolisala šećer u krvi.