latinica  ћирилица
22/09/2022 |  13:36 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

Dodik: Rusija spremna da isporučuje energente (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Rusija spremna da isporučuje energente Evropi uz plaćanje ekonomske cijene.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je naveo da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao o isporuci gasa i nafte i o problemima snabdijevanja.

- Sankcije Rusiji su doprinijele stavu ove zemlje o snabdijevanju energentima. To je stav globalnih igrača, a ja sam pokušao da razumijem kako će se sve kretati - rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da u Moskvi nema nestašica i da se ne bi moglo zaključiti da postoje neke vrste ugožavanja standarda.

Ponvio je da je Rusija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je veoma uključena u njegovo sprovođenje.

- Dejtonski mirovni sporazum su u znatnom obimu devastirale zemlje Zapada. Otišlo se od onoga što je slovo Sporazuma u nešto što je imaginacija koja je zarobila BiH i zato ne može da se kreće dalje. BiH se mora vratiti na slovo Dejtona i da tri konstitutivna naroda u skladu sa tim ostvaruju prava - dodao je Dodik.

Istakao je da je Putin informisan o svim detaljima.

- Interesovao se i za izbornu reformu u BiH. Putin smatra da narodima u BiH treba obezbijediti pravo konstitutivnosti, za šta se Rusija zalaže. Sada imamo one koji se zalažu za poštovanje Ustava BiH i one koji su protiv. Rusi žele da zaštite Ustav BiH, što Republici Srpskoj odgovara i tako će se ponašati - rekao je Dodik.

Ponovio je da će za Republiku Srpsku cijena gasa biti 460 dolara za 1.000 metara kubnih.