latinica  ћирилица
22/09/2022 |  14:20 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Dodik: BiH nema državnu novinsku agenciju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Petrinji da ne zna zašto je Novinska agencija Republike Srpske - Srna isključena iz punopravnog članstva u Asocijaciji balkanskih novinskih agencija /ABNA/, te da BiH nema državnu novinsku agenciju jer je državna zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Pokušali su da nam nametnu termin država kako bi nas jednom naveli, pa i vas iz medija, da koristimo tako nešto. Treba se vratiti tačnim formulacijama u BiH - rekao je novinarima Dodik.

On je rekao da stereotipi postoje i pokušaji da se nametnu BiH i njene vrijednosti na način kako to neko vidi sa strane, što neće uspjeti.

Na Generalnoj skupštini ABNA-e Srna je poslije dvije decenije aktivnog članstva isključena kao punopravni član sa pravom glasa, a taj status je dat agenciji FENA iz Federacije BiH.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Novinske agencije Republika Srpska - SRNA Tatjana Parađina izjavila je da je sramna odluka Skupštine ABNA-e da Srnu nakon dvije decenije aktivnog članstva isključi kao punopravnog člana sa pravom glasa i da taj status bude dat agenciji FENA iz Federacije BiH, te navela da sve činjenice ukazuju da je ovo politička odluka.

Formalni razlog za ovu odluku je novi statut ABNA-e koji je predvidio da samo jedna agencija iz zemlje može biti punopravni član.