latinica  ћирилица
22/09/2022 |  15:21 ⇒ 16:31 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH osporio Zakon o nepokretnoj imovini Srpske

Ustavni sud BiH je, odlučujući danas o zahtjevu šest delegata Doma naroda PS BiH, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to, kako je navedeno iz ovog suda, nadležnost BiH.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Na sajtu Ustavnog suda BiH je navedeno da ovaj zakon stavljen van pravne snage.

Navodi se da je "Sud ponovio svoje stanovište iz ranijih odluka o tome da je BiH pokušala da riješi to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu".

Dodaje se da je u tom pravcu djelovao i Kristijan Šmit, kojeg, podsjećamo, Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika.

- Međutim, Ustavni sud je konstatovao da to pitanje još nije riješeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće - navedeno je iz ovog suda.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je Kristijan Šmit dan ranije suspendovao i donio odluku o njegovom nesprovođenju dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju.