latinica  ћирилица
22/09/2022 |  15:26 | Autor: TANЈUG

Penava: Pad broja Srba u Vukovaru rezultat netačnosti prethodnog popisa

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ocijenio je danas da pad broja Srba u Vukovaru ispod 30 odsto, odnosno za pet odsto od posljednjeg popisa, nije rezultat iseljavanja Srba, već da proizilazi iz netačnosti popisa iz 2011. godine i poručio da nijedno pravo koje je "iskamčeno na temelju lažnog spiska" neće pustiti niti ostaviti.
Vukovar (Foto: EPA/ANTONIO BAT) -
Vukovar (Foto: EPA/ANTONIO BAT)

U srpskoj zajednici, međutim, kažu da do sada nisu mogli da ostvare ni ona oprava koja su im zakonu pripadala, prenijela je Hina.

- Neko je eksperimentisao sa lažnim podacima, sve se vraća u stanje prije 2011. godine - rekao je Penava i ocijenio da su ti podaci na tragu onoga što je govorio više od 10 godina.

On dodaje da podaci govore u prilog činjenici da je popis stanovništva obavljen po posljednjem popisu bio netačan.

- Ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju da u Vukovar implementiraju lažne podatke, da dovedu do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osjećati nelagodno, jer je neko eksperimentisao sa lažnim podacima - rekao je Penava novinarima.

Prema njegovim riječima, sada je to urađeno i da je gradu Vukovaru vraćen mir.

- Nadam se da smo obezbijedili bar 10 godina stabilnosti u gradu - rekao je on i dodao da će se, što se tiče upotrebe jezika i pisma srpske manjine u Vukovaru, sve vratiti na stanje prije 2011 kada su, kako kaže, na osnovu lažnih podataka bili primorani da preduzimaju neke korake na neprirodan način.

- Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanja Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod, kao većina, nema manevarskog prostora da napravi iskorak naprijed - smatra Penava.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vukovara, Srđan Kolar, smatra da ukidanje nekih prava Srbima u Vukovaru neće mnogo uticati na tu zajednicu jer, kako kaže, ni ona prava koja su im do sada bila zagarantovana nisu mogli da upražnjavaju.

- Nama je isto, bilo nas 30 odsto ili manje od tog procenta. Nismo uspjeli da ostvarimo svoja prava do sada, pa i da nas je manje od 30 odsto - a do mene je došao podatak da nas ima 29,73 odsto - neće nam mnogo škoditi i ako se nešto oduzme (od tog broja), a nema šta - rekao je Kolar.

Prema njegovim riječima, ništa se neće promijeniti "osim što će određenim politikama u gradu sada biti mnogo lakše".

On smatra da su rezultati za Vukovar bili očekivani i da su posljedica svega što se dešavalo u Vukovaru u posljednjih 10 godina.

- Rezultat je odlazak ljudi iz Vukovara, kako svih njih, tako i građana srpske zajednice. Neki su se dodatno potrudili da svojom politikom i retorikom to sve skupa još pospješe, a događalo se svašta, od napada na djecu do postavljanja dvojezičnih tabli - rekao je Kolar.

Prema podacima popisa iz 2021. godine u Vukovaru živi ukupno 23.175 stanovnika, među kojima je 14.605 Hrvata ili 63,02 odsto i 6.890 Srba ili 29,73 odsto.

U Vukovaru je, prema popisu iz 2011. godine, živjelo 34,87 odsto Srba, podsjeća Hina.