latinica  ћирилица
22/09/2022 |  15:35 | Autor: TANЈUG

Stefanović: Vučić u UN dostojno odbranio interese Srbije

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pred Generalnom skupštinom UN još jednom ubjedljivo, državnički i argumentovano odbranio najviše državne i nacionalne interese zemlje.
Nebojša Stefanović (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Nebojša Stefanović (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Njegovo obraćanje svjetskim liderima ostaće upamćeno kao rijetko precizna i otvorena analiza najvećih problema koji potresaju svijet, a naročito kao snažno podsjećanje na značaj poštovanja osnovnih principa UN, kao jedini način da se očuva mir - poručio je Stefanović, saopštilo Ministarstvo odbrane.

On je rekao da je insistiranje predsjednika Vučića da se suverenitet i teritorijalni integritet svih država svijeta moraju poštovati, jako odjeknulo u Svjetskoj organizaciji.

- Srbija se govorom predsjednika Vučića potvrdila kao važan i principijelan zaštitnik međunarodnog prava, zato što je i sama bila žrtva njegovog najgrubljeg kršenja. Niko ne može da ospori snagu argumenata koje je iznio u ime Srbije i niko ne može da porekne činjenicu da je narušavanje teritorijalnog integriteta, u slučaju nelegalne secesije Kosova i Metohije, globalni problem, koji zahtijeva povratak poštovanju temeljnih principa na kojima počiva svjetska zajednica - poručio je Stefanović.

On smatra da obraćanje Vučića, u kojem je "nepokolebljivo stao u zaštitu tih principa", naročito sada ima veliku snagu, kada se svijet suočava sa sukobima, kršenjem međunarodnog prava i, kaže, funkcioniše na pravu jačega.

- Srbija može da bude ponosna na svog predsjednika jer je, braneći principe i pravo, i liderima velikih sila poručio da se moraju vratiti poštovanju međunarodnih principa ukoliko zaista žele mir i stabilnost u svijetu - naveo je Stefanović i dodao da je naš najveći državni i nacionalni interes - Kosovo i Metohija, još jednom pred Generalnom skupštinom UN imao svog najvećeg zaštitnika.

Kako kaže, Vučićeve poruke ponovo su uvjerile svijet da je Srbija odlučna da brani svoj integritet, istovremeno čuvajući mir i prihvatajući dužnost glavnog faktora stabilnosti u regionu Balkana.