latinica  ћирилица
22/09/2022 |  16:01 ⇒ 16:02 | Autor: SRNA

Kovačević: Umjesto zaštitnika Ustava, Ustavni sud postao grobar BiH

Ustavni sud BiH, umjesto da štiti Ustav, kako i piše u Ustavu BiH, nažalost, preuzeo je ulogu glavnog grobara BiH, istakao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Svakom pravnom laiku, čitajući Ustav BiH, potpuno je jasno da BiH nema imovinu već da imovinu imaju isključivo entiteti u BiH, odnosno Republika Srpska i FBiH čija je i teritorija BiH. To je potpuno jasno svakome osim onima u Ustavnom sudu BiH koji svoje odluke donose na osnovu naloga i na osnovu naređenje izvan BiH uvijek i isključivo protiv Republike Srpske, protiv srpskog i hrvatskog konstitutivnog naroda i isključivo u svrhu i u korist samo bošnjačkog konstitutivnog naroda i stvaranja nemoguće građanske BiH koja nikada neće biti ostvariva u BiH - naglasio je Kovačević.

On je poručio da jedini način da BiH postoji jeste da se očuva Dejtonski sporazum, Aneks četiri, odnosno Ustav BiH, a vidimo, nažalost, da ni Ustavni sud BiH ovakav kakav jeste, nije spreman da ga štiti.

Reagujući na odluku Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to, kako navode, nadležnost BiH, Kovačević je istakao da je Republika Srpska donijela svoj Zakon o nepokretnoj imovini i on će u Republici Srpskoj da se sprovodi i to niko neće moći ni promijeniti ni zaustaviti.

- Ukoliko u BiH predstavnici bošnjačke politike i dalje budu imali interes i volju da BiH opstane onda ćemo morati otvoriti dijalog o budućnosti BiH, a jedna od prvih tema definitivno će biti odlazak stranih sudija i uviđenje balansa ravnopravnih konstitutivnih narod i u Ustavni sud BiH - rekao je Kovačević.