mtel
latinica  ћирилица
22/09/2022 |  16:10 | Autor: SRNA

Pantelija Ćurguz oslobođen optužbi

Osnovni sud Brčko distrikta oslobodio je Panteliju Ćurguza /63/ optužbe za ratni zločin 1994. godine u Krepšiću kod Brčkog.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Prema optužnici, podignutoj krajem 2019. godine, a koja ga, uz drugooptuženog Željka Slijepčevića, tereti za mučenje zarobljenog pripadnika HVO-a i nečovječno postupanje prema njemu kao ratnom zarobljeniku, sud je donio oslobađajuću presudu, jer nije dokazano da je Ćurguz počinio krivično djelo.

Postupak protiv Slijepčevića početkom ove godine razdvojen je zbog bolesti optuženog, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Po prijemu pisanog otpravka oslobađajuće presude, Tužilaštvo će izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta.

Iz Tužilaštva navode da su prvooptuženi Ćurguz, tadašnji načelnik štaba brigade i drugooptuženi Slijepčević koji je bio referent za bezbjednost optuženi za nasilje protiv života i tijela, za okrutno postupanje i mučenje pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane Orašje čiji su inicijali I.S, kojeg je prilikom pokušaja prelaska borbene linije ka Brčkom zarobila Vojska Republike Srpske.

Oštećeni u ovom slučaju čiji su inicijali I.S, 2013. godine, pred pravosuđem distrikta pravosnažno je oslobođen optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Posavine, u okolini Brčkog, po preuzetoj optužnici Osnovnog vojnog tužilaštva Banjaluka iz 1996. godine, navedeno je u saopštenju.