latinica  ћирилица
22/09/2022 |  16:21 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

RiTE Gacko stabilan i siguran snabdjevač električnom energijom (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković sastali su se danas u Gacku sa rukovodstvom RiTE Gacko.
Dodik i Cvijanović sa rukovodstvom RiTE Gacko - Foto: RTRS
Dodik i Cvijanović sa rukovodstvom RiTE GackoFoto: RTRS

Dodik, Cvijanović i Višković sastali su se sa direktorom RiTE Gacko Miodragom Šešlijom, rukovodstvom preduzeća i načelnikom opštine Gacko Ognjenom Milinkovićem.

Šešlija je rekao da je ovo preduzeće spremno za zimu i da ne očekuje nikakve probleme u snabdijevanju strujom.

- Ovo preduzeće ima dovoljno zaliha uglja, dva miliona tona spremnih za eksploataciju - rekao je on.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je TE Gacko nakon remonta stavljena u puni pogon i što ima dovoljno zaliha uglja.

- Ako ne bude drugih problema, imamo ovdje sigurnog snabdjevača električnom energijom, koji će održati naš sistem i tokom remonta TE Ugljevik - rekao je Dodik.

Cvijanović je nakon sastanka rekla da republičke institucije, zajedno sa lokalnim vlastima, rade na realizaciji važnih projekata. 

Predsjednica je navela da je Termoelektrana Gacko važan resurs u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske.

- U ovim teškim vremenima, kada se svi bore da obezbijede energetsku stabilnost, izuzetno je značajno to što i RiTE Gacko i cijela Elektroprivreda funkcionišu adekvatno i stabilno - naglasila je ona.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanović i Dodik sa rukovodstvom RiTE Gacko (Foto: RTRS)

Višković je rekao da Republika Srpska energetsku stabilna dočekuju predstojeću zimu, što je u ovom trenutku, veoma važnoza građane i za Republiku.

- Posebno me raduje informacija da je termoelektrana u Gacku u punoj pogonskoj spremnosti izašla iz remonta u julu i da ima dovoljne količine uglja. To nam je veoma važno, jer u narednih mjesec dana slijedi godišnji remont u TE Ugljevik - rekao je Višković.

RiTE Gacko nalazi se u gatačkom energetskom bazenu u jugoistočnom dijelu Republike Srpske. Prva faza Termoelektrane, blok snage 300 megavata, pušten je u rad 1983. godine.

Foto: RTRS

Gatački ugljeni basen je smješten u Gatačkom polju i prostire se na površini od oko 40 kilometara kvadratnih. Prvi radovi na ekspoataciji uglja u Gacku su počeli 1954. godine na izdancima glavnog ugljenog sloja, a 1982. godine je pušten u rad rudnik lignita Gračanica.