latinica  ћирилица
22/09/2022 |  16:31 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Poruka iz Srpske: Imovina je naša (VIDEO)

Ustavni sud BiH stavio je van snage Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske. Sud u Sarajevu presudio je da škole, bolnice, sudovi, sportski objekti i sve ono što je u vlasništvu preduzeća, lokalnih zajednica i Republike Srpske, pripada Bosni i Hercegovini. Pravo na imovinu koje se oduzima Republici Srpskoj, nije uskraćeno Federaciji BiH i Distrktu Brčko. Iz Republike Srpske stižu oštra reagovanja.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da odluka Ustavnog suda BiH nema utemeljenje u odredbama Ustava već da se radi o politički motivisanoj odluci.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je nepokretna imovina u vlasništvu Republike Srpske i da i u Dejtonskom mirovnom sporazumu piše da ona pripada entitetima.

- Imovina je naša i neka upamte da je naša - poručio je Dodik.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je da je suštinski važna istina da BiH nema svoju imovinu i da sva prirodna i javna dobra koja se nalaze na teritoriji entiteta isključivo njima i pripadaju.

Profesor Radomir Lukić kaže da se Ustavni sud BiH čvrsto drži potpuno neutemeljenog stanovništa da je uređivanje ove zakonske materije u nadležnosti institucija BiH, odnosno PS BiH.

- Prema tome, tu matricu Ustavni sud nema snage da promijeni a sve i kada bi htio, oni su pod snažnim pristiskom stranih amabasada sa kojima sigurno jeste, preko nekih sudija, u vezi kada odlučuje o ovim pitanjima - ističe Lukić.

Profesor banjalučkog Pravnog fakulteta Vitomir Popović naglašava da se Ustavni sud BiH, umjesto da bude garant i čuvar Ustava BiH, pretvorio u njegovog rušioca.

- Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, nema imovine BiH. Sva imovina pripada entitetima - rekao je Nešić novinarima u Bijeljini.

On je dodao da je to pokazatelj zašto je Srpskoj potrebno jedinstvo po pitanju opstanka institucija i nadležnosti.

Član Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da odluka kojom je stavljen van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske djeluje kao da je ovaj sud produžena ruka Kancelarije visokog predstavnika.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Nebojša Radmanović rekao je da u Sarajevu očekuju da Ustavni sud BiH radi ono što oni nisu mogli da ostvare političkim sredstvima, što je izuzetno opasno ne samo za pitanje imovine, nego po cjelokupne odnose u BiH.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je da je Ustavni sud BiH, umjesto da štiti Ustav, kako i piše u Ustavu BiH, nažalost, preuzeo ulogu glavnog grobara BiH.

Ustavni sud BiH svakom novom odlukom samo demonstrira da su potpuno tačne sve kvalifikacije ovog suda kao političkog instrumenta političkog Sarajeva za obesmišljavanje Republike Srpske, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za pravna pitanja Milan Tegeltija, ističući da Ustavni sud nema ovlaštenja da mijenja Dejtonski sporazum.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je da Ustavni sud BiH svojim dugogodišnjim djelovanjem pokušava da Srbe - konstitutivni narod u BiH liši ustavom garantovanih prava, a Republiku Srpsku u potpunosti razvlasti.

Današnjom odlukom Ustavnog suda BiH, pravosuđe, na čiji rad pritisak vrše stranci i odluke se donose isključivo pod njihovim uticajem, uključilo se u prljavu političku kampanju, ocijenio je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

- To jasno pokazuje da imaju svoje političke favorite, ali i ono što je mnogo opasnije - i političke mete - naveo je Stevandić, komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da stavi van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras da odluka o stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske - predstavlja još jednu otimačinu Ustavnog suda BiH.