latinica  ћирилица
22/09/2022 |  16:43 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Tegeltija: Ustavni sud BiH nema ovlaštenja da mijenja Dejton

Ustavni sud BiH svakom novom odlukom samo demonstrira da su potpuno tačne sve kvalifikacije ovog suda kao političkog instrumenta političkog Sarajeva za obesmišljavanje Republike Srpske, rekao je Srni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za pravna pitanja Milan Tegeltija, ističući da Ustavni sud nema ovlaštenja da mijenja Dejtonski sporazum.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

On je konstatovao da ne postoji više ništa novo što se može reći o Ustavnom sudu BiH.

- O Ustavnom sudu BiH sve je već rečeno - odavno prestao da bude pravna i postao čista politička institucija političkog Sarajeva i stranih ambasada, odnosno puki izvršilac antisrpskih politika - istakao je Tegeltija povodom današnje odluke Ustavnoh suda BiH koji je "Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske stavljen van pravne snage".

On je napomenuo da se Ustavni sud BiH ovom odlukom po ko zna koji put postavio iznad Dejtonskog mirovnog sporazuma, u pokušaju da promjeni njegovu suštinu i smisao, prevazilazeći time svoja ovlaštenja i okvir djelovanja.

- Republika Srpska je vlasnik 49 posto teritorije BiH na kojem ima unutrašnji teritorijalni integritet i suverenitet - naglasio je Tegeltija.

Tegeltija je poručio da tu osnovnu premisu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koliko god pokušavao, nijedan Ustavni sud ili bilo ko drugi u BiH neće moći da promijeni, kakve god političke odluke donosio.

- Svakom to treba da je jasno jer Republika Srpska kao strana Dejtonskog mirovnog sporazuma na tako nešto nije pristala niti će ikad. Srpska nije ikad Ustavnom sudu BiH dala ovlaštenje da mijenja suštinu i smisao tog međunarodnog pravnog akta na osnovu kojeg je formirana i uređena današnja dejtonska BiH - istakao je Tegeltija.

Ustavni sud BiH utvrdio je danas da "Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske", jer je to, kako navodi, "nadležnost BiH".