latinica  ћирилица
22/09/2022 |  16:47 | Autor: SRNA

Srbija: Na još sedam dana produžena zabrana izvoza dizela "EN 590"

Vlada Srbije produžila je danas na još sedam dana privremenu zabranu izvoza evro dizela "EN 590".
Benzinska pumpa (Foto: Tanjug/ Zoran Zestić) -
Benzinska pumpa (Foto: Tanjug/ Zoran Zestić)

Vlada je na sjednici usvojila i Uredbu o utvrđivanju posebnih iznosa koji se plaćaju za vrijeme trajanja "Dečije nedelje", čime je planirano da se sakupi oko deset miliona dinara /oko 85.000 evra/ od naplate voznih karata, ulaznica i prodaje nosača zvuka.

Ta sredstva će biti iskorištena za organizaciju raznovrsnih kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih manifestacija posvećenih djeci i preduzimanje drugih mjera za unapređivanje razvoja društvene brige o djeci, saopšteno je iz Vlade Srbije.

To se odnosi na svaku prodatu kartu u međumjesnom i međunarodnom prevozu, željezničkom, vodnom, vazdušnom i drumskom saobraćaju, kao i na svaku prodatu ulaznicu za pozorište, bioskop i drugu kulturnu i sportsku priredbu za koju se naplaćuju ulaznice, kao i na svaki prodat nosač zvuka sa snimljenim sadržajem.

Doneseno je i rješenje o davanju saglasnosti na odluku o uspostavljanju saradnje između opštine Prijepolje iz Srbija i opštine Karačabej iz regiona Burska u Turskoj.

Saradnja će biti uspostavljena u oblastima kulture i sporta, kao i u drugim društvenim oblastima, zatim na lokalnoj razmeni tehničkih znanja i iskustava o uslugama, ekonomskoj saradnji, zaštiti kulturnih i istorijskih obilježja i zaštiti životne sredine.