latinica  ћирилица
22/09/2022 |  17:37 ⇒ 17:37 | Autor: SRNA

Petković: Ustavni sud BiH produžena ruka OHR-a

Član Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da odluka kojom je stavljen van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske djeluje kao da je ovaj sud produžena ruka Kancelarije visokog predstavnika.
Milan Petković - Foto: SRNA
Milan PetkovićFoto: SRNA

Petković je rekao da je ovim nastavljena dosadašnja praksa Ustavnog suda BiH i na tragu je odluka visokog predstavnika o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

- Nije ovo ništa neobično, jer je ova sud i ranije stavljao van snage zakone u vezi sa poljoprivrednim zemljištem i šumama. Ono što se ovdje želi učiniti je da se Srpskoj potpuno oduzme pravo na poljoprivredno zemljište, rudna bgatstva, rijeke, državnu imovinu - naveo je Petković, koji je i advokat iz Banjaluke.

On je naglasio da je cilj da Republika Srpska potpuno nestane, što, naravno, neće biti dozvoljeno.

- Ovakve odluke su u potpunoj suprotnosti sa Ustavom BiH, koji ni u jednom članu ne govori o "državnoj imovini". Ovdje nikada ranije nije ni postojala, jer je postojala imovina Srpske i FBiH i nastankom državne zajednice BiH nije postala državna imovina, nego je samo dozvoljeno da se dio imovine za funkcinisanje institucija BiH naziva državnom imovinom - rekao je Petković za Srnu.

Ustavni sud BiH utvrdio je da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to, kako navodi, nadležnost BiH.