latinica  ћирилица
22/09/2022 |  17:47 | Autor: SRNA

Erdogan: Svjetski lideri treba da razgovaraju sa Putinom

- Svjetski lideri treba da razgovaraju sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom "i otvore vrata svijeta" - izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
Redžep Taip Erdogan - Foto: RTRS
Redžep Taip ErdoganFoto: RTRS

- Nažalost, UN nisu bile u stanju da okončaju rat i zaustave krvoproliće i da pronađu rješenje za energetsku i prehrambenu krizu koja je posljedica rata. Napori generalnog sekretara UN da uspostavi koridor za žito vratili su izvjesno povjerenje u organizaciju, ali nema sumnje da se mora uložiti više napora da se rat okonča - rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, "ovo je proces koji zahtijeva zajedničke napore svih svjetskih lidera, a ne samo njegove", prenosi RIA Novosti.

- Svi oni lideri treba da promovišu ovaj stav. Drugim riječima, svako ko ima više ili manje odnose sa Putinom treba da razgovara sa njim o ovim pitanjima kako bi se otvorila ta vrata. Isto je i sa Zelenskim. U suprotnom, ispoljavanje potpuno različitih negativnih pristupa ovim liderima neće donijeti očekivani rezultat. Naprotiv, mislim da će se broj mrtvih i razaranja ovdje još više povećati - rekao je turski lider.