latinica  ћирилица
22/09/2022 |  19:26 ⇒ 22:25 | Autor: RTRS

Da li bi Ustavni sud BiH osporio Zakon o nepokretnoj imovini da su svi u Srpskoj bili jedinstveni? (VIDEO)

Da li bi odluka Ustavnog suda BiH, kojom je stavljen van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Srpske, bila ovakva da su svi u Republici Srpskoj bili jedinstveni?
Sjednica NSRS bez opozicije - Foto: RTRS
Sjednica NSRS bez opozicijeFoto: RTRS

Ovako je izgledalo kada se o tome odlučivalo u Skupštini:

Kada je Narodna Skupština Republike Srpske odlučivala o vraćanju nadležnosti, poslanici SDS-a i PDP-a, skupštinsku salu napustili su uz rečenicu da je riječ o opasnoj avanturi.

Dva mjeseca kasnije Narodna skupština izglasala je Zakon o nepokretnoj imovini. Time je prvi put vraćena nadležnost sa nivoa BiH na Republiku Srpsku. Opozicija na glasanju tada suzdržana.

Bez obzira na opoziciju, Zakon je usvojen, a ukazom predsjednice Republike Željke Cvijanović, objavljen u Službenom glasniku 5. aprila. Na snagu je trebalo da stupu 13. aprila. Samo dan prije, Kristijan Šmit privremeno je suspendovao Zakon, uz obrazloženje da konačnu odluku treba da donese Ustavni sud BiH. Kristijanu Šmitu stigao je odgovor. Borci iz svih krajeva Srpske okupili su se na banjalučkom Trgu Krajine.

Dvadeset hiljada ljudi poslalo je podršku odlukama koje donose institucije Srpske.

Sa borcima su tad bili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Lidera SDS-a i PDP-a nije bilo. Od cijele opozicije, na skup koji su organizovali borci došao je samo lider DNS-a Nenad Nešić. Mjesec dana poslije, u maju, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sastao se sa Kristijanom Šmitom. To je prvi Šmitov sastanak u Srpskoj nakon zaključaka Narodne skupštine kojima se ne priznaje za visokog predstavnika. Trideset dana poslije Stanivukovića, Kristijan Šmit sjeo je preko puta Јelene Trivić i Aleksandra Zolaka.