latinica  ћирилица
22/09/2022 |  20:38 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Banjaluka: Otvorena izložba djela najznačajnijih srpskih likovnih umjetnika (FOTO)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Srpske izložbu koja ilustruje srpsku likovnu umjetnost, njene uzore, opredjeljenja i domete od posljednjih decenija 19. do sredine 20. vijeka.
Izložba „Kolekcija kao ogledalo“ - Foto: RTRS
Izložba „Kolekcija kao ogledalo“Foto: RTRS

Izložba „Kolekcija kao ogledalo, Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske" predstavlja 86 umjetničkih djela ‒ 75 slika, sedam skulptura i četiri grafike i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umjetnost, njene uzore, opredjeljenja i domete od posljednjih decenija 19. pa sve do sredine 20. vijeka.

Izložba predstavlja najistaknutije i najznačajnije umjetnike srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Јovanovića, Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Petra Lubarde i drugih. Izložena su i djela javnosti manje poznatih slikara koji su svojom djelatnošću ostavili trag u istoriji srpske umjetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

Kroz djela 38 autora prikazan je put od realističkih opredjeljenja nastalih pod uticajem umjetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. vijeka uslijed odlaska naših umjetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umjetničkih ideja 20. vijeka.

Izložba "Kolekcija kao ogledalo" ima poseban značaj jer se realizuje u godini obilježavanja jubileja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske.