latinica  ћирилица
22/09/2022 |  21:44 ⇒ 22:32 | Autor: RTRS

Budimir: Stavljanje susreta Dodika i Putina u kontekst političke kampanje potpuno pogrešno (VIDEO)

Treći susret srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Ruske Federacije za manje od godinu dana govori nam kakvi su partnerski odnosi Republike Srpske i Ruske Federacije i kakvom se međusobnom uvažavanju radi kada su u pitanju Dodik i Putin, istakao je profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Željko Budimir.
Željko Budimir - Foto: RTRS
Željko BudimirFoto: RTRS

- Taj odnos je strategijskog karaktera gdje rukovodstvo Republike Srpske Rusku Federaciju posmatra kao svog najvećeg zaštitnika u međunarodnoj politici, posebno sa aspekta međunarodnog prava, a samim tim i poziciju Srpske u dejtonskoj BiH - kaže Budimir u emisiji Pečat RTRS-a.

Budimir smatra da se ovaj susret desio u vrijeme kada se Rusija nalazi u veoma složenoj situaciji sprovodeći specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i pod sankcijom Zapada. Uprkos tome, kaže, predsjednik Ruske Federacije našao je vrijeme da razgovara i o stanju u BiH.

- Međunarodni poredak ulazi u konfrontacijsku fazu. Ovo je momenat kada multipolarni poredak nije uravnotežen. Imamo starog hegemona SAD koje žele da zadrže svoju hegemonsku poziciju, dok se za drugi pol moći javlja Ruska Federacija. To ne znači da je ona odustala od međunarodnog prava i da je u traganju za svojom bezbjednošću ušla u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini - kaže Budimir.

Ruska Federacija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i veoma je zainteresovana za poziciju Srpske u BiH, kaže Budimir i dodaje da ovaj susret treba posmatrati i kao poštovanje Ruske Federacije jer Srpska nije dozvolila da BiH uvede sankcije Rusiji.

- Zastupanje politiku vojne i političke neutralnosti smatram najboljom mogućom politikom koja se može voditi u složenim međunarodnim okolnostima. Da je političke pameti u BiH, Bosna i Hercegovina bi kompletna zastupala takvu politiku. Političko Sarajevo se svrstava, što je jako loše, jer kada se završe konfrontacije između velikih sila, onda ćete imati sutuaciju da te male sile koje su svesrdno podržavale ili jednu ili drugu stranu i mahale zastavama, nisu tretirane kao ozbiljne države i narodi - ističe profesor Budimir.

Na sastanku sa Putinom, naglašava Budimir, govorilo se o političkim porukama, ali ništa manje, dodaje, važne nisu ni ekonomske jer je Dodik sa Putinom dogovorio isporuku gasa po istoj cijeni i znatno nižoj od one koju plaćaju druge države u Evropi.

- Političko Sarajevo ne može čak ni sa aspekta pragmatizma da vidi da jedna ovakva posjeta srpskog člana Predsjedništva i njima obezbjeđuje povlaštenu cijenu gasa, što govori da se na na ovaj susret gleda ispolitizovano. Ekonomski aspekt je jedan od elemenata ovog sastanka. Gasovod je predviđen kao jedan od kapitalnih projekata Srpske jer se na magistralni gasovod, koji prolazi kroz Srbiju, treba da priključi i Srpska. Cilj tog projekta je gasifikacija svih većih gradova u Srpskoj - kaže Budimir.

On ističe da u ovom trenutku ruski gas, koji ulazi jednim dijelom u Republiku Srpsku iz Srbije, u najvećoj mjeri koristi federalno Sarajevo.

- Građani Sarajeva, kada se ove zime budu grijali u svojim toplim stanovima, treba da zahvale Miloradu Dodiku jer njihovi kućni budžeti neće ispaštati zbog cijene gasa - ističe Budimir.

Ako ste politički i ekonoski neutralni možete pregovarati o cijeni gasa i zato je, kaže, neshvatljivo da političko Sarajevo blokira međudržavni sporazum kojim gasovod između Srbije i BiH treba da prođe ispod Drine.

- Radi se o političkom sljepilu koje strateški derogira poziciju BiH u narednom periodu. Srpska sa Rusijom planira da izgradi gasne centrale i termoelektrane. Možda je zbog toga tačna ocjena mađarskog predsjednika Viktora Orbana kada je rekao da su energetski patuljci uveli sankcije energetskom džinu. Ali, to je dio ekonomskog rata koji zapad vodi protiv Rusije - naglašava profesor.

Budimir dodaje da Mađarska spada u one zemlje koje su svjesne činjenice da promjena koncepta energetske bezbjednosti u Evropi kompletno indukuje inflaciju u Evropskoj uniji.

- Niko ne zna kako će da izgleda ekonomija u EU poslije ove zime. U ovom trenutku, a vjerovatno i u periodu za 20 godina nema alternative za ruski gas - naglasio je Budimir.

Stavljanje susreta Dodika i Putina u kontekst političke kampanje od strane opozicije je potpuno pogrešno, kaže profesor i dodaje da se ovdje radi o strateškim odnosima i "kada napadate jedan takav susret vi ne devalvirate samo poziciju člana Predsjedništva, nego devalvirate i poziciju Rusije koja je vaš najveći diplomatski saveznik u vrlo složenim međunarodnim okolnostima".

- Ti koji sve to devalviraju uopšte se nisu bavili Rusijom. Prethodni ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak za četiri godine mandata nije otišao nijednom u Rusiju. Ali, to je njihova politika i njihov izbor. Narod o tome glasa i pokazuje da li to podržava ili ne podržava - poručio je profesor Budimir.