latinica  ћирилица
22/09/2022 |  22:25 | Autor: SRNA

Višković: Srpska ima gotovo četiri milijarde maraka ugovorenih investicija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Srpska ima gotovo četiri milijarde KM ugovorenih investicija i istakao da je u toku realizacija mnogih energetskih i infrastrukturnih projekata.
Radovan Višković  (Foto:twitter.com) -
Radovan Višković (Foto:twitter.com)

- Od projekta hidroelektrana "Dabar" koji bi u narednih 15 do 20 dana trebao da bude konačno potpisan i da počnu radovi, do HE "Bistrica" i ja sam tokom boravka u Kini dogovorio ovaj projekat koji je u fazi realizacije. Razgovarao sam sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić o projektima za "Gornju Drinu" i "Buk bijelu" - naveo je Višković.

On je naglasio da, iako političko Sarajevo pokušava da ospori sve ove projekte, oni se kreću svojim tokom.

Višković je večeras za ATV rekao da mu je želja bila da posebno zažive infrastrukturni projekti, odnosno izgradnja auto-puteva, pogotovo jer takve investicije zahtijevaju dug period od momenta eksproprijacije i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa do početka radova.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je Vlada Republike Srpske dala sve od sebe u vrijeme pandemije virusa korona i ukrajinske krize, ali da on lično smatra da uvijek može više i bolje i da nikada ne prihvata da je dao svoj maksimum.

Višković je istakao da je od protekle četiri godine, godina dana bila posvećena strateškim pitanjima, dok su sve ostalo bili odgovori na situacije koje nisu bile proizvod Srpske i njenih institucija.

- Mi moramo dati odgovore na takve situacije. Iako je i danas ovaj virus među nama i ne znamo koliko će još biti prisutan - treba biti obazriv - rekao je Višković.

On je naglasio da za svaki problem postoji rješenje, te da je za njega najteži period bio početak pandemije kada su granice su bile zatvorene, a iz država kao što su Italija, Francuska i Engleska svakodnevno stizale potresne slike o danku koji je uzeo virus korona.

Višković je rekao da je Republika Srpska odolijevala ovakvom pritisku i poslije Srbije, među prvima, imala vakcine.

Podsjetivši da je njegov četvorogodišnji mandat obilježila i takozvana afera "kiseonik" Višković je to uporedio sa državnim udarom na Republiku Srpsku i udarom na zdravlje njenih građana.

- Јa sam tada iz donacija obezbjeđivao kiseonik i to se uvijek može provjeriti. U tom momentu je 200 pacijenata bilo na respiratorima i djelimičnom korištenju kiseonika, a u sat vremena smo ga uspjeli dostaviti na Klinički centar - naveo je premijer Srpske.

Višković je istakao da mu satisfakciju daje činjenica da je Vlada Srpske u stresnim situacijama pravoremeno odreagovala, bez obzira na negativne komentare pojedinaca.

Kada je riječ o radu ministarstava u Vladi Srpske, Višković je istakao da neka ministarstva nisu predmet javnog interesovanja, dok su druga gotovo svakodnevno na udaru javnosti, zbog dinamike i aktivnosti koje moraju sprovoditi.

- Dinamika je različita. Na primjer, u poljoprivredi imate elementarne nepogode koje nose niz problema sa kojima se moraju suočiti i građani koji, naravno, onda budu nezadovoljni i stalno se nešto dešava, ali mislim da je sve do čovjeka, odnosno do onoga ko upravlja i rukovodi. Јa sam naučio da je pojedinac ključ funkcionisanja bilo kojeg posla  - rekao je Višković.

On je naglasio da su sve bitne odluke na republičkom nivou donošene u dogovoru i koordinaciji sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji je i lider SNSD-a.

- Tako se radi u regionu, da lideri stranke koja je dala mandat Vladi i premijeru saopštavaju javnosti odluke koje su zajedno donijeli, dok Vlada to operativno priprema za Skupštinu. Uvijek smo imali dogovor i poštujem tu hijerarhiju - rekao je Višković.