latinica  ћирилица
22/09/2022 |  22:38 | Autor: TANЈUG

Parlamentarna većina u Crnoj Gori skupila potpise za smjenu Đukanovića

Parlamentarna većina Crne Gore sakupila je večeras 41 potpis podrške prijedlogu za pokretanje pred skupštinom postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povredio Ustav, odnosno postupka za razrješenje Mila Đukanovića.
Cetinje: Skupština Crne Gore - Foto: RTRS
Cetinje: Skupština Crne GoreFoto: RTRS

Inicijativa je dostavljena predsednici škupštine Danijeli Đurović.

Vijest je na TVCG potvrdio i poslanik Demokratskog fronta Јovan Vučurović.

- Predsjednik Crne Gore povredio je Ustav jer nije pozvao na razgovore o mandataru za sastav vlade sve predstavnike političkih partija zastupljenih u skupštini, što mu je bila dužnost. Poziv nisu dobile partije Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija, i savez građana CIVIS, dok je pozvana Liberalna partija koja ima jednako mandata kao i prethodno nabrojane stranke - navodi se u dokumentu. Poslanik DF Predrag Bulatović rekao je ranije da je ta stranka napisala inicijativu i potpisala, shodno Ustavu, "postupak za razrešenje predsjednika države".

- Ustavna odredba nije ispoštovana, nije pozvao na konsultacije Miodraga Lekića, Gorana Danilovića, Maksima Vučinića - naveo je Bulatović.

Ustav Crne Gore predviđa da postupak za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav može pokrenuti skupština, na prijedlog najmanje 25 poslanika.

Lider Demosa Miodrag Lekić optužio je ranije danas Đukanovića da je pokušajem zaustavljanja postupka izbora vlade grubo prekršio osnovne principe demokratije i zloupotrebio funkciju koju obavlja, i pozvao ga da to javno rasprave.

Lekić, kojeg je stara parlamentarna većina predložila za mandatara za sastav nove vlade, naveo je da je Đukanović iako je bio upoznat sa prijedlogom imena mandatara, "u prepoznatljivom stilu nesagledavanja opšteg interesa, već parcijalnog" zloupotrebio funkciju koju obavlja i zaobišao volju parlamentarne većine i time produbio krizu u zemlji, prenio je portal CDM.

On smatra da je Đukanović manipulisao sa, kako kaže, u Ustavu nepostojećim pojmom "potpisa" i nastavio da iznosi netačne navode o kašnjenju.