latinica  ћирилица
23/09/2022 |  08:45 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Učiti mlade da budu dobri i čestiti

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je na svečanosti povodom 123 godine od osnivanja Fondacije "Privrednik", da je veoma važno mladima pomagati da se školuju i učiti ih da budu dobri i čestiti ljudi, a da je vjera smisao života.
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Patrijarh je ukazao da je vjera od presudnog značaja za sve ono što čovjek jeste i čime se bavi, kao i da čovjek ima potrebu da utemelji svoje znanje na metafizičkim vrijednostima.

- U tom kontekstu, vera je smisao života, bez obzira na kom se mestu nalazi i kojim se zanimanjem bavi, bez obzira kom sloju društva pripada. Bez vere čovek je jednostavno krv - rekao je patrijarh, prenose beogradski mediji.

Patrijarh je na svečanosti u Kolarčevoj zadužbini istakao da znanje može postati kontraproduktivno ako nema vrlinu kao regulator.

Srpsko privredno društvo "Privrednik" je jedna od najvećih aktivnih zadužbina novije srpske istorije sa prosvjetno-privrednim karakterom.

Veliki naučnik i patriota Mihajlo Pupin ostavio je "Privredniku" velike sume novca za školovanje darovite djece, a znatnu pomoć dao je velikan Nikola Tesla i naučnik svjetskog glasa Јovan Cvijić.

"Privrednik" je osnovao privrednik i bankar Vladimir Matijević 1897. godine u Zagrebu, a sjedište fondacije je prije 100 godina preneseno u Beograd. Broj iškolovanih pitomaca do Drugog svjetskog rata premašio je 43.000.

Fondacija je zabranjena 1947. godine, a reosnovana je 1993. godine u Novom Sadu zahvaljujući inicijativi i dobroj volji više institucija, među kojima su najznačajnije Srpska akademija nauka i umetnosti, Matica srpska, Srpska pravoslavna crkva, grad Novi Sad. Tokom vremena pridružile su se i druge institucije.

Od 1993. godine do danas 2.500 talentovane djece pomognuto je ovom fondacijom.