latinica  ћирилица
23/09/2022 |  11:00 ⇒ 13:52 | Autor: RTRS

Mitrović: Uzajamna simpatija između srpskog i ruskog naroda apsolutno unikatna

Uzajamna simpatija između srpskog i ruskog naroda apsolutno je unikalna i jedinstvena pojava u međunarodnim odnosima, jer vijekovima odolijeva različitim političkim krizama i izazovima, navodi sveštenik Miladin Mitrović, predsjednik Imperatorsko-pravoslavno-palestinskog društva Republike Srpske.
Sveštenik Miladin Mitrović - Foto: Screenshot/YouTube
Sveštenik Miladin MitrovićFoto: Screenshot/YouTube

Mitrovićevu kolumnu za Glas Srpske prenosimo u cjelosti:

Čak i u najtežim vremenima naše savremene istorije, kao što je to bio slučaj devedesetih godina prošloga vijeka, kada je rukovodstvo Ruske Federacije radi približavanja Zapadu, činilo sve da ustupi svoje interese na Balkanu i dalo svoju dobrovoljnu saglasnost na dolazak u naš region Evropske unije i NATO-a, Srbi ni tada nisu izgubili svoju vjeru u Rusiju. Dolazak na vlast Vladimira Vladimiroviča Putina bio je dočekan sa velikim entuzijazmom i radošću.

To što su Srbi oduvijek bili politički lojalni Rusiji objašnjava se bliskošću mentalnosti naših naroda, koja proizilazi iz zajedničkog istorijskog slovenskog porijekla i pripadnosti pravoslavnoj vjeri. Ali to što su odnosi između naša dva naroda danas uzdignuti na nivo strateškog partnerstva i savezništva u mnogome treba da zahvalimo kolektivnome Zapadu, koji je u svojoj kontinuiranoj politici prema srpskom narodu uvijek diskreditovao našu nacionalnu samobitnost i javno ponižavao naše duhovno i kulturno dostojanstvo.

Danas se cijeli svijet nalazi pred novim izazovima. U svojoj suštini ti izazovi predstavljaju otvorenu borbu dobra protiv zla na novom strateškom nivou. Agresivno porobljavanje čovječanstva od strane Zapada, putem licemjernog nametanja zapadne ideologije i njihovih političkih principa u svojoj suštini nije ništa drugo do savremeni vid imperijalističkog kolonijalizma.

Pod izgovorom sprovođenja demokratije i zaštite ljudskih prava, nekada prosvećeni, a danas sramni i nemoralni svijet zapadnog društva, ne samo da javno uništava civilizacijska dostignuća čovječanstva, nego putem sile i agresija istrebljuje sve one narode koji žele da se suprotstave ovoj zaraznoj bolesti koja prijeti istrebljenju cijeloga čovječanstva.

Јavna propaganda nemorala, razvrata, ismijavanja hrišćanskih vrijednosti, legalizacija izopačenosti, neraskidivo su povezani sa unutrašnjom ideologijom NATO-a koja želi da kroz duhovno porobljavanje čovječanstva ostvari svoju svjetsku ekonomsku i vojnu dominaciju.

Mnoge zemlje svijeta svjesne su opasnosti koja dolazi sa Zapada, međutim trenutno glavni napor u ovoj surovoj borbi zaštite dobra na sebe je preuzela Rusija. Od ishoda ove borbe zavisi, ne samo sudbina naših naroda nego i sudbina cijeloga čovječanstva.

Srpski narod danas je apsolutno svjestan ključne uloge koju sprovodi Rusija u svojoj međunarodnoj politici, a koja je u velikoj mjeri usmjerena i na zaštitu, ne samo naših nacionalnih interesa nego i interesa svih drugih zemalja i naroda koji žele da sačuvaju svoj nacionalni identitet i svoju posebnost.

Zbog toga nam je potpuno jasna rusofobska propaganda, sve više prisutna u medijskom prostoru, koja nepravedno i licemjerno podriva autoritet ruske međunarodne politike, želeći da Rusiju predstavi kao agresora i glavnog krivca za apsolutni fijasko evropske unutrašnje i međunarodne politike.

Negativne pojave koje danas potresaju zapadno-evropsko društvo, kao što su nezapamćena inflacija, izuzetno nizak nivo kvaliteta života, energetska kriza i politička neizvjesnost direktna su posljedica političkog avanturizma i nepromišljene politike zapadnih lidera.

Zapadno-evropske političke elite izgubile su karakteristični za njih nekada davno u prošlosti politički pragmatizam, koji je bio usmjeren na politički kompromis i diplomatiju dijaloga. Danas zapadna diplomatija koristi isključivo politiku sile, sankcija, vojnih intervencija i međunarodne izolacije.

Savremena demokratija ne ostavlja ni najmanji prostor za sopstveno mišljenje, pravo na samobitnost, slobodu izbora, očuvanje nacionalne posebnosti. Ovakva višedecenijska politika dovela je svijet u stanje sveopštega haosa, zbog čega su mnoge zemlje svijeta bile nasilno utopljene u zapadnu liberalnu ideologiju, koja podrazumijeva instaliranje političko-ekonomskog sistema pod vođstvom i apsolutnom kontrolom zapada - koji se stručno naziva evroatlantske integracije.

Tragedija ukrajinskog bratskog naroda, u kojoj Zapad kroz direktnu konfrontaciju sa Rusijom pokušava da ostvari svoje ekonomske i geopolitičke interese, pokazala je svu opasnost i negativnost evroatlantskih procesa.

Možda niko bolje od srpskog naroda ne razumije šta se to zaista dešava u Ukrajini, jer su stradanja ukrajinskog naroda i uništenje ove nam bliske zemlje organizovani iz istoga centra i po istom scenariju kao i raspad Јugoslavije. Cijena ulaska u NATO, kao što se da primijetiti iz ukrajinskog primjera, ne samo da donosi nove krvave sukobe, razaranje, stradanja naroda, nego je svojim sveobuhvatnim programom direktno usmjerena na uništenje ljudske ličnosti, u kojoj čovjek više nije visokomoralno biće sa ličnosnim dostojanstvom, već porobljeno bezlično stvorenje.

Zbog svega ovoga, srpski narod mora da bude svjestan činjenice da živimo u izuzetno izazovnom vremenu u kojem od naše izdržljivosti i pravilnog razumijevanja svih društveno-političkih socijalno-ekonomskih procesa zavisi i naš opstanak i budućnost našeg naroda. Zato je veoma važno da se i danas, bez obzira na sve pritiske, održi strateško partnerstvo između srpskih zemalja i Ruske Federacije, jer je ono jedini zalog za očuvanje cjelokupnog identiteta Srba.