latinica  ћирилица
23/09/2022 |  11:13 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Matvijenko: Referendumi u skladu sa poveljom UN

Referendumi o pridruživanju Rusiji u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici /DNR, LNR/ i oslobođenim teritorijama u skladu su sa međunarodnim normama i Poveljom UN, izjavila je predsjedavajući Savjeta Ruske Federacije Valentina Matvijenko.
Valentina Matvijenko (foto: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV) -
Valentina Matvijenko (foto: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV)

- Sigurna sam da će se referendumi održati tako da niko neće imati osnova da dovodi u pitanje njihovu legitimnost. Izražavanje volje desiće se u skladu sa međunarodnim normama i Poveljom UN. Mještani DNR, LNR i drugih oslobođenih teritorija imaju tu legalno pravo, a u današnjoj situaciji to je, zapravo, pravo na život - rekla je Matvijenkova novinarima u Moskvi.

Prema njenim riječima, zapadne zemlje su čak i prije referenduma počele da govore kako neće priznati njihove rezultate, ali da to više nikoga ne iznenađuje.

Ona je istakla da su Evropa i SAD tako potvrdile svoj cinizam i dokazale da nisu zainteresovane za mišljenje stanovništva tih oblasti.

- Ne sumnjam da te izjave, sa već direktnim prijetnjama, neće imati uticaj na stav ljudi - naglasila je Matvijenkova.

Matvijenkova je saopštila da je sve spremno za održavanje referenduma na najvišem nivou i da su pozvani međunarodni posmatrači, sa kojima sarađuju i ruski senatori.

Ona je napomenula da, kao što njene kolege kažu, objektivno ne postoji ništa u vezi sa čim bi se neko mogao žaliti, u smislu organizacije referenduma, te da je sve urađeno kako bi se osigurala njihova transparentnost i otvorenost.

Matvijenkova je navela da ukoliko se na referendumima pokaže da mještani žele da njihove oblasti postanu konstitutivni subjekti Rusije, Savjet Ruske Federacije neće oklijevati, javio je TASS.

- Pravno i tehnički, procedura je veoma jasna; u potpunosti smo to isplanirali. Sve neophodno sa naše strane uslijediće što je prije moguće - dodala je Matvijenkova.

Vlasti DNR, LNR, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, odlučile su da održe referendum o pristupanju Rusiji. Glasanje počinje danas i trajaće do utorka, 27. septembra.