latinica  ћирилица
23/09/2022 |  11:30 ⇒ 11:42 | Autor: SRNA

Doboj: Treći poljoprivredni sajam okupio 25 izlagača

Poljoprivredni sajam članova klastera "Poljoklast" danas je u Doboju okupio 25 izlagača iz 12 opština ove regije koji su se predstavili domaćim proizvodima i rukotvorinama.
Poljoprivredni sajam "Poljoklast" u Doboju - Foto: SRNA
Poljoprivredni sajam "Poljoklast" u DobojuFoto: SRNA

Sajam, treći po redu, organizuju klaster "Poljoprivrednik" i Gradska uprava Doboj.

Menadžer "Poljoklasta" Јulijana Petrović ukazala je na značaj udruživanja malih još uvijek neafirmisanih poljoprivrednih proizvođača na razvoj poljoprivrednog sektora na području dobojske regije i promovisanja lokalnih proizvoda.

- Primijetan je njihov razvoj u odnosu na prethodne dvije godine - izjavila je Petrovićeva i dodala da su u klasteri podjednako zastupljeni povrtari, pčelari, mljekari, prerađivači voća, kao i druge kulture.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Radmila Cvijić rekla je da resorno ministarstvo podržava manifestacije koje promovišu proizvode sa sela s ciljem unapređenja njihove prodaje.

- Bitno nam je da poguramo proizvođače sa manjim obimom prodaje, da nađu svoje mjesto na tržištu i plasiraju svoj proizvod po realnim cijenama koje odgovaraju kvalitetu proizvoda - izjavila je Cvijićeva.

Članovi klastera ukazali su na značaj i prednosti udruživanja radi razmjene iskustava, znanja, ali i plasiranja proizvoda, te neposrednog kontakta sa kupcima.

Pčelar Mihajlo Gavrić iz Stanara kaže da su njegovi proizvodi od meda, zahvaljujući organskoj proizvodnji i simbiozi sa prirodom, nosioci brojnih nagrada, od kojih je izdvojio zlato za kvalitet na 53. Međunarodnom saboru pčelara na Djevojačkom bunaru u Srbiji.

- Tajna je u ispaši pčela, tretiramo ih prirodnim preparatima, a kada dimimo koristimo majčinu dušicu, koju planiramo posaditi ispod pčelinjih zajednica kako bi njeno isparavanje udaljilo štetočine - izjavio je Gavrić.

Vesna Petrović iz Čečave kod Teslića bavi se kozarstvom i proizvodima od aronije, jabuka i grožđa, a Biljana Nović iz Prnjavora specijalizovana je za uzgoj i preradu proizvoda od lješnika.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević pozdravio je članove klastera i ukazao na dosadašnju podršku lokalnim poljoprivrednicima, uz postojeće podsticajne mjere.