latinica  ћирилица
23/09/2022 |  12:03 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

U Hašanima ozvaničen završetak projekta učionica na otvorenom (VIDEO)

U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, danas je ozvaničen završetak projekta učionica na otvorenom, koji su zajednički finansirale vlade Srpske i Srbije. Završetku projekta prisustvovala je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković.
Natalija Trivić i Maja Gojković u Spomen-kući Branka Ćopića - Foto: RTRS
Natalija Trivić i Maja Gojković u Spomen-kući Branka ĆopićaFoto: RTRS

Trvićeva je istakla da se danas završava treća faza Spomen-područja "Bašta sljezove boje", posvećena Branku Ćopiću, srpskom književnom velikanu.

- Nastavni planovi i programi su ispunjeni Ćopićevim djelima, a sigurno da će Ćopićeva kuća zajedno sa učionicom na otvorenom već od naredne godine biti spremna za sve učenike iz Republike Srpske, kao i Srbije gdje će na nesvakidašnji način učiti o Ćopiću - rekla je Trivićeva.

Gojković je istakla da je obaveza da se sačuva sjećanje na djelo Branka Ćopića koje je nepravedno bilo zapostavljeno.

- Ponosni smo što Vlada Srbije učestvuje u ovom projektu i nastavićemo jer ovo treba da bude jedno veće spomen-područje sa turističkim potencijalima gde mogu da dolaze ekskurzije iz Srbije - rekla je Gojkovićeva.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je da je u rodnom mjestu Branka Ćopića do sada urađena spomen-škola, obnovljena rodna kuća, izgrađen mlin đeda Triše, a sada i učionica na otvorenom.

On je zahvalio resornim ministarstvima Srbije i Republike Srpske i dodao da ovi projekti imaju značaj i za turističku ponudu ove lokalne zajednice.