latinica  ћирилица
23/09/2022 |  12:03 ⇒ 12:04 | Autor: SRNA

Košarac: Dodik je dokazani državnik, a Trivić bi da se uči na Republici Srpskoj

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da je Republici Srpskoj nakon oktobarskih izbora potreban predsjednik koji će nastaviti politiku očuvanja nacionalnog identiteta i ustavnog kapaciteta Srpske, privrednog razvoja i jačanja regionalne saradnje.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je naglasio da je predsjednik SNSD-a i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik prepoznat u srpskom narodu kao istinski lider koji Republiku Srpsku godinama uspješno vodi kroz izazovna vremena, zahvaljujući svojim sposobnostima, kredibilitetu, znanju i viziji.

- Dodik je u Republici Srpskoj prepoznat kao jedini državnik sa jasnim politikama, konkretnim rezultatima i vizijom. To potvrđuje i više od 360.000 direktnih glasova koje je dobio na izborima 2018. godine kao kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH - podsjetio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Milorad Dodik vodi politiku koja uspješno prevladava izazove sa kojima je Republika Srpska suočena godinama unazad.

- Dodik je zajedno sa institucijama Republike Srpske 2008. godine uspio da iznađe rješenja kako naši građani ne bi osjetili posljedice svjetske ekonomske krize. Plate i penzije su redovno isplaćivane, privreda je funkcionisala... Isti slučaj bio je i 2014. godine kada smo se suočili sa poplavama, kao i 2020. u jeku pandemije korona virusa - istakao je Košarac za Srnu.

On je dodao da je i danas, kada svjedočimo globalnoj krizi i poremećajima na svjetskom tržištu, Republika Srpska obezbijedila dovoljne količine hrane i energenata zahvaljujući prvenstveno znanju, kredibilitetu, snalažljivošću i viziji Milorada Dodika.

Košarac je naglasio i to da je rezultat Dodikove politike adekvatno pozicioniranje Republike Srpske na regionalnoj, evropskoj i svjetskoj političkoj sceni.

- Dodik je lider regionalne saradnje, stabilnosti i mira. Odnosi Republike Srpske i Srbije su na istorijskom maksimumu, zahvaljujući odnosu Dodika i Vučića. Dodik je čovjek koji na ravnopravnim osnovama razgovara sa svjetskim liderima kako u Moskvi, tako i u Briselu, Istanbulu i drugim svjetskim centrima - dodao je Košarac.

Istakao je da je s druge strane opoziciona kandidatkinja, za koju je jedino poznato da je profesorica, koja na izborima 2018. godine nije dobila direktnu podršku građana, nego je u Narodnu skupštinu Republike Srpske ušla sa kompenzacione liste.

- Јeleni Trivić nedostaje političko iskustvo i znanje. Stoga je sasvim legitimno da se zapitamo da li ona može da upravlja zajednicom etažnih vlasnika i da li bi znala da vodi četiri stana u prosječnom haustoru, a kamoli Republiku Srpsku. Prevelik je to zalogaj za nju - naveo je Košarac.

Rekao je da je Republici Srpskoj u naredne četiri godine potreban kontinuitet političke stabilnosti i ekonomskog razvoja.

- Zato nam na čelu Srpske treba Dodik, sposoban i iskusan predsjednik sa jasnom politikom. Niko ne želi da vidi pripravnicu Trivić na poziciji predsjednika Republike. Ogroman je to rizik i nepotrebna avantura - zaključio je Košarac.