latinica  ћирилица
23/09/2022 |  12:15 | Autor: SRNA

Petković: Očekivala se i reakcija lidera opozicije na odluku Ustavnog suda

Najnovija odluka Ustavnog suda BiH da stavi van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske duboko zadire u suverenitet Srpske u kojoj je javnost očekivala da lideri opozicije osude takav postupak, rekao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković.
Milan Petković - Foto: SRNA
Milan PetkovićFoto: SRNA

- Očekivali smo juče istupe opozicionih lidera - /Branislava/ Borenovića, /Mirka/ Šarovića, /Јelene/ Triviće koji bi osudili ovaj akt, ali se odmah provlači da je `to sud Milorada Dodika`- rekao je Petković.

Petković je naveo da kao advokat, ali ne i Dodikov branilac, može da poruči da Ustavni sud BiH nije nikakav "Dodikov sud" već sud koji sistemski uništava Republiku Srpsku.

On je za TV Hepi rekao da ne smije da bude ni vlast ni opozicije kada su ovakve stvari u pitanju već da svi budu zajedno u borbi protiv Ustavnog suda, visokog predstavnika i stranih ambasada.

- Nigdje se više ambasade ne miješaju u funkcionisanje države kao što je to u BiH - rekao je Petković i ukazao na potrebu da se o ovom pitanju zauzme jedinstven stav, možda čak i u Beogradu.

Ustavni sud BiH utvrdio je juče da "Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske", jer je to, kako navodi, "nadležnost BiH".