latinica  ћирилица
23/09/2022 |  13:01 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Rusija: Neće biti mobilisani IT eksperti, zaposleni u finansijama i medijima

Kako bi se obezbijedio rad visokotehnoloških grana, kao i finansijskog sistema Rusije, donijeta je odluka da se ne pozivaju u vojnu službu u okviru djelimične mobilizacije građani koji imaju visoko obrazovanje po određenim specijalnostima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Zastava Ministarstva odbrane Rusije (foto: mil.ru) -
Zastava Ministarstva odbrane Rusije (foto: mil.ru)

- Kako bi se obezbijedio rad nekih visokotehnološih grana, kao i finansijskog sistema Ruske Federacije, donijeta je odluka da se ne pozivaju u vojnu službu u okviru djelimične mobilizacije građani sa visokim obrazovanjem u odgovarajućim specijalnostima i oblastima, koji rade u akreditovanim organizacijama u oblasti informacionih tehnologija i koji su uključeni u razvoj, implementaciju, održavanje i eksploataciju rješenja u oblasti informacionih tehnologija i funkcionisanja informacione infrastrukture - rekli su u Ministarstvu.

Osim toga, pojasnili su u Ministarstvu odbrane Rusije, riječ je o građanima koji rade kao operateri i na obezbjeđivanju održivosti, bezbjednosti i cjelovitosti funkcionisanja objekata za komunikaciju, centara za podatke, kao i sredstava i linija za komunikaciju u okviru Ruske Federacije.

Oslobođeni od djelimične mobilizacije su i zaposleni u sferi informacija i komunikacija, kao i osnivači i(ili) urednici i (ili) izdavači registrovanih medija i (ili) emiteri televizija, radio kanala, koji su uključeni u proizvodnju i (ili) plasiranje medijskih materijala.

Osim toga, to se odnosi i na organizacije koje osiguravaju stabilnost nacionalnog platnog sistema i infrastrukture finansijskog tržišta.

Zaključili su da će kao osnova za oslobađanje od vojne službe biti spiskovi građana koje dostave rukovodioci organizacija u okviru Generalštaba Oružanih snaga Rusije.

U srijedu je predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio djelimičnu mobilizaciju.

Prema riječima ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, mobilizacija je potrebna za kontrolu kontakt-linije duge hiljadu kilometara i oslobođenih teritorija u Ukrajini.

U Oružane snage Rusije biće pozvano ukupno 300 hiljada rezervista, što je nešto više od jednog procenta ukupnog mobilizacionog resursa zemlje. Prema ministrovim rečima, nema govora ni o kakvoj mobilizaciji studenata. Mobilizacija se takođe će ticati sadašnjih regruta.