latinica  ћирилица
23/09/2022 |  13:39 ⇒ 15:54 | Autor: SRNA

Višković: Elektroprivreda okosnica razvoja Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpska jedina republika u regionu koja ima viškove električne energije, te da neće biti povećanja cijene struje u ovoj godini.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Strateško opredjeljenje Vlade Srpske je da, kakvo god povećanje bude, bićemo uvijek i po pitanju privrede i po pitanju domaćinstava povoljniji nego drugi entitet u BiH, a za okruženje i da ne govorim - rekao je Višković na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30 godina Elektroprivrede Republike Srpske u Trebinju.

On je rekao je da je energetika resurs Srpske sa kojim treba upravljati domaćinski, što će doprinijeti da Srpska ima svijetlu budućnost.

- Ponašajući se domaćinski prema ovom resursu, možemo našim građanima da damo socijalnu cijenu električne energije od 22,5 evra po megavatčasu - rekao je Višković.

On je ukazao na to da je Srpska jedina republika na ovim prostorima koja ima tržišne viškove električne energije.

- Eksternom tržištu nudimo više od 30 odsto naše proizvodnje i to nam je ulazni parametar da se možemo ponašati kako se ponašamo i prema domaćinstvima i prema privredi - rekao je Višković.

On je naveo da je želja sadašnje vlasti da se u narednih nekoliko godina sagrade značajni kapaciteti iz obnovljivih izvora, te da se na taj način još više povećava energetska stabilnost i konkurentnost Srpske.

- Sa novim megavatima koje smo ugovorili i više od 1,6 milijardi KM investicija, u narednih manje od mjesec dana sigurno će u Trebinju biti potpisan ugovor o izgradnji hidroelektrane Dabar od novih 160 megavata i investiciji od preko 660 miliona KM - rekao je Višković.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da bude dio početka realizacije projekta Buk bijela, o kojem se govori odavno.

- Danas taj projekat ide iako političko Sarajevo pokušava da pravi opstrukcije - rekao je Višković.

On je rukovodstvu i zaposlenima u Elektroprivredi Srpske čestitao prvih 30 godina uspješnog rada ovog preduzeća, istakavši da se ono razvijalo i raslo zajedno sa Srpskom.

- Vi koji ste u sistemu i danas i prethodnih, ali i budućih godina treba da budete okosnica razvoja energetika Srpske. To je naša velika šansa - rekao je Višković.