latinica  ћирилица
23/09/2022 |  14:09 ⇒ 15:53 | Autor: SRNA

Srpska će zaštititi suverenost elektroenergetskog sistema (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Trebinju da Republika Srpska ne smije oklijevati da zaštiti suverenost svog elektroenergetskog sistema, dodajući da je to resurs Republike kojim ona želi suvereno upravljati.
30 godina EPS -
30 godina EPS

Obraćajući se na akademiji povodom 30 godina postojanja Elektroprivrede Srpske, Dodik je rekao da je danas, u vremenu opšte važnosti električne energije, potrebno preispitati dosadašnja iskustva organizacije elektroenergetskog sistema u cilju njegove efikasnosti.

- Mislim prije svega na regulatore i na to da će sve države, a već su počele, da uzmu taj resurs u svoje ruke i da upravljaju tim resursom kao suverene zemlje i suverenim resursom - istakao je Dodik.

On je rekao da 30 godina postojanja i rada Elektroprivrede svjedoči o nastajanju, viziji i razvoju Republike Srpske.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je kao poslanik bio u prilici da donosi zakone i rješenja kao što je onaj o formiranju "Elektroprivrede".

- Izazovi koje smo imali bili su vezani za nekoliko ključnih događaja. Јedan je, naravno, formiranje. Bilo je veoma teško obezbijediti funkcionisanje sistema u uslovima kada ste električnu energiju morali da dajete gotovo besplatno ili besplatno - rekao je Dodik.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

On je dodao da je drugi ključni izazov bio očuvati Elektroprivredu Srpske u procesu privatizacije.

Dodik je istakao da je tada od Srpske zahtijevano da privatizuje svoje energetske potencijale.

- Tada smo to odbili i pokazalo se da smo bili u pravu - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Elektroprivreda Srpske danas jedan od najvažnijih komponenti i podsticaja ekonomskog razvoja Srpske.

- Drago mi je što razvijamo projekat u kome ćemo moći da privrednicima, industrijalcima iz zemlje i svijeta, ponudimo garantovane cijene - zavisno od broja zaposlenih od 80 do 100 evra na pet godina za megavat sat. Mislimo da će to bitno podstaći naš rast i zapošljavanje ovdje - istakao je Dodik.

On je dodao da Elektroprivredi Srpske predstoje investicije i rast koji je potreban da bi se očuvala Republika Srpska na mapama energetskog i svakog drugog potencijama.

Dodik je rekao da se boji da će "moćni i veliki" pokušati da nametnu organizacije koje će minimizirati Srpsku u pogledu energetske proizvodnje.

- Moraćemo da se okupimo i da to naprosto pokušamo očuvati za nas i našu budućnost - rekao je Dodik.

Čestitajući jubilej Elektroprivredi Srpske, Dodik je rekao da je ona danas dobro organizovana, sposobna, stabilna i sa dobrim finansijskim rezultatima.