latinica  ћирилица
23/09/2022 |  14:20 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Potvrđena oslobađajuća presuda Mektiću i ostalima

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić, te Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja u projektu koji je finansirala EU.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Garaplijin branilac Adna Dobojlić potvrdila je, prenosi Birn, da je zaprimila drugostepenu presudu u kojoj je navedeno da je kao neosnovana odbijena žalba Tužilaštva BiH i potvrđena ranija sudska odluka, dok je Mektić na svom "Tviter" nalogu objavio sadržaj drugostepene presude.

Sud BiH je prvostepenom presudom od 17. marta oslobodio Mektića i ostale optužbi za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, vrijednog oko 198.000 evra, a koji je EU finansirala od 2015. do 2017. godine.

Sud je tada zaključio da Tužilaštvo nije dokazalo nijednu od devet tačaka optužnice koja ih tereti da su iskoristili službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Golijanin je bio optužen u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "INZA" iz Sarajeva.

Tužilaštvo je na žalbenoj sjednici 23. augusta zatražilo ukidanje presude i predložilo da se, kao novi dokaz, uvede završni izvještaj o provjeri rashoda koji je uradio spoljni revizor koga je angažovala EU.

Taj izvještaj je Tužilaštvo dobilo u maju, nakon izricanja prvostepene presude, a odbrane su tražile da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda.

Na drugostepenu presudu ne postoji mogućnost žalbe.