latinica  ћирилица
23/09/2022 |  15:34 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Tri decenije Elektroprivrede: Srpska će zaštititi suverenost elektroenergetskog sistema (FOTO/VIDEO)

U Trebinju je danas održana svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina Elektroprivrede Republike Srpske.
30 godina Elektroprivrede - Foto: Twitter
30 godina ElektroprivredeFoto: Twitter

Akademiji su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković.

Svečanoj akademiji povodom značajanog jubileja prisustvovali su i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, rukovodstvo grada Trebinja i brojne zvanice iz svijeta energetike, ekonomije, privrede, bankarskog sektora Republike Srpske i regiona.

Na svečanosti u Trebinju generalni direktor Elektroprivrede Luka Petrović uručio je povelje Dodiku, Cvijanović i Viškoviću za izuzetan doprinos radu i razvoju ovog preduzeća.

Povelje su uručene i svim prethodnim direktorima Elektroprivrede.

Petrović je rekao da je pred Elektroprivredom sigurna i svijetla budućnost, istakavši da ova kompanija jedina u Evropi može ponuditi i višegodišnje ugovore za potpuno snabdijevanje električnom enerijom sa fiksnim cijenama, i to tri puta jeftinijim.

Petrović je naveo da EPS planira porketanje novih proizvodnih pogona koji treba da otvore i nova radna mjesta, ali i povećaju BDP Republike Srpske.

Dodik je u obraćanju istakao da 30 godina postojanja i rada Elektroprivrede svjedoči o nastajanju, viziji i razvoju Republike Srpske.

Poručio je da Republika Srpska ne smije oklijevati da zaštiti suverenost svog elektroenergetskog sistema, dodajući da je to resurs Republike kojim ona želi suvereno upravljati.

Predsjednica Republike Srpske rekla je da u energetskom sektoru leži najveća razvojna šansa Srpske i očekuje da Elektroprivreda i u narednom periodu stalno osnažuje svoj investicioni potencijal.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Premijer Srpske naglasio je da Republika Srpska jedina u regionu ima tržišne viškove električne energije, a trenutno se 30 odsto energije izvozi na inostrana tržišta.

Elektroprivreda je osnovana kao Јavno preduzeće 1992. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske i jedno je od najznačajnijih preduzeća i okosnica razvoja Srpske.