latinica  ћирилица
23/09/2022 |  15:37 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Košarac: Predsjedavajućeg pravnog tima birali Hrvati u Savjetu ministara

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je Željko Bogut, koji je sekretar Ministarstva pravde u Savjetu ministara, bio prijedlog hrvatske strane u Savjetu ministara za poziciju predsjedavajućeg Pravnog tima BiH za Trgovsku goru, a ne prijedlog iz Republike Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Komentarišući to što je Crnadak zatražio obrazloženje zašto je postavljen državljanin Hrvatske na čelo tima za pravnu borbu protiv te zemlje u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, Košarac je rekao da je to još jedna patološka potreba da se ne vjeruje ljudima iz Republike Srpske koji sjede u Pravnom timu.

On je rekao da je upoznat sa time da je predsjedavajući Pravnog tima hrvatski državljanin.

- Šta on može, ako smo mi jedinstveni i ako znamo šta hoćemo? A, pokazali smo to kroz strategiju koja je usvojena. Dobila je sve moguće saglasnosti nadležnih institucija - rekao je Košarac novinarima u Trebinju.

Košarac je upitao kada je Mladen Ivanić kao član Predsjedništva BiH pokrenuo neku odluku ili zaključak u Predsjedništvu koji se tiču Trgovske gore, ili sa predstavnicima EU i stranih ambasara govorio o tome šta rade predstavnici Hrvatske.

On je podsjetio da je Dodik u Predsjedništvu pokrenuo proceduru da sve institucije budu uključene u odbranu interesa građana BiH kada je riječ o Trgovskoj gori.

- Donijeli smo odluku o formiranju Koordinacionog ekspertskog pravnog tima. Republika Srpska izdvojila je milion KM za te potrebe i Federacija dio novca - naveo je Košarac i dodao da su motivisani da rade kako bi onemogućili Hravatsku da izgradi odlagališet na Trgovskoj gori.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak rekao je da je predsjedavajući Pravnog tima BiH za Trgovsku goru Željko Bogut - državljanin Hrvatske, koji zato ima zakonske i ustavne obaveze prema institucijama Hrvatske da štiti interese svoje zemlje.

Crnadak je zatražio obrazloženje zašto je postavljen državljanin Hrvatske na čelo tima za pravnu borbu protiv te zemlje u slučaju izgradnje odlagališta radiokativnog otpada na Trgovskoj gori.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.