latinica  ћирилица
23/09/2022 |  16:29 | Autor: RTRS

Vlada: Iskučenje Srne iz ABNA rezultat političkog lobiranja

Vlada Republike Srpske osudila je odluku Asocijacije balkanskih novinskih agencija da Novinsku agenciju Republike Srpske - SRNA isključi iz punopravnog članstva ove asocijacije i smatra da ova odluka predstavlja rezultat političkog lobiranja, koje je, u širem smislu, usmjereno protiv Republike Srpske u cjelini.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

- Odluka da se SRNA isključi iz ABN-e kao punopravni član s pravom glasa je razočaravujuća i, bez ikakve sumnje, donesena je pod nedvosmislenim političkim uticajem - saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Posebno je razočaravajuće što je ABNA, umjesto SRNI, koja je gotovo od osnivanja bila punopravna članica Asocijacije, punopravno članstvo s pravom glasa dala agenciji FENA, koja je u Asocijaciju primljena tek 2013. godine i za čije članstvo je svoj glas dala SRNA, navodi se u saopštenju.

Asocijacija balkanskih novinskih agencija na Skupštini, koja je u ponedjeljak, 19. septembra, održana u bugarskom gradu Burgasu, odlučila je da Novinsku agenciju Republike Srpske - SRNA nakon dvije decenije isključi kao punopravnog člana sa pravom glasa i da taj status bude dat agenciji FENA iz Federacije BiH.