latinica  ћирилица
23/09/2022 |  16:59 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Uskoro zbornik radova o odbrani zapadnih granica Srpske (VIDEO)

U organizaciji prijedorske Organizacije starješina Vojske Republike Srpske u Novom Gradu, održan je naučni skup pod nazivom "Odbrana zapadnih granica Republike Srpske u septembru 1995. godine".
Naučni skup - skup o odbrani - Foto: RTRS
Naučni skup - skup o odbraniFoto: RTRS

Cilj je analiza događaja od 18. septembra 1995. godine i agresije hrvatske vojske na Novi Grad, Kostajnicu i Kozarsku Dubicu, ali i 25. septembra i kontranapada Novogradske brigade u kojem je od muslimanskih snaga oslobođeno 380 kvadratnih kilometara prostora u opštinama Novi Grad i Krupa na Uni.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske planira da objavi kao zbornik pet radova koji su danas prikazani na skupu.

Ratni komandant Prve novogradske brigade, pukovnik Ranko Dabić naglasio je da ova tema zaslužuje pažnju.

- Sve jedinice su 18. i 19. septembra vodile borbu protiv hrvatske agresije i njihovog upada i stvaranja mostobrana u rejonu Novog Grada i Dubici. Novogradska brigada je u isto vrijeme vodila borbu i sa snagama jedinica Petog korpusa iz pravca Krupe prema Novom Gradu - rekao je Dabić.

Predsjednik regionalnog odbora Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Momir Kovačević istakao je da je 18. septembar značajan datum za Novi Grad, ali i cijelu Republiku Srpsku.

- Јoš jedan datum je važan za našu lokalnu zajednicu, 25. septembar. Novogradska brigada je tog dana izvršila kontranapad, kada su sve jedinice bile u nekakvom povlačenju i defanzivi, a zatim i vratila 380 kilometara kvadratnih, čime je oslobođena kompletna opština Novi Grad i dio krupske - rekao je Kovačević.