latinica  ћирилица
23/09/2022 |  18:38 ⇒ 18:52 | Autor: RTRS

Podrška edukaciji iz oblasti urgentne medicine i njege

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić poručio je da će resorno ministarstvo nastaviti da podržava edukaciju kadra iz oblasti urgentne medicine i njege.
Kongres Urgentne medicine - Foto: RTRS
Kongres Urgentne medicineFoto: RTRS

Šeranić je u Banjaluci, uoči otvaranja prvog Međunarodnog kongresa Resuscitacionog savjeta Srpske "Znanje (NI)ЈE IZBOR" istakao da su osim obrazovanja kadrova u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, važni i zakonski okviri, kao i izgradnja i opremanje zdravstvenih objekata.

- Imaćemo priliku da čujemo interesantne teme na ovom kongresu i da vidimo primjere kako se radi kada je riječ o primarnom spasavanju života i stabilizaciji samih pacijenata. Resuscitacioni savjet svakako ima podršku Ministarstva i ovo je nastavak aktivnosti koje kontinuirano realizujemo u ovoj oblasti - rekao je Šeranić novinarima.

Predsjednica Resuscitacionog savjeta Republike Srpske Biljana Ćurguz rekla je da Kongres okuplja brojne zdravstvene stručnjake iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije i Hrvatske, te da je ovo prilika za promovisanje urgentne medicine na svim poljima.

- Urgentna stanja imamo u svim granama medicine, a fokus nam je posebno na edukaciji laika i šireg građanstva, te spasilačkih profesija, koje dolaze iz MUP-a, sportskih društava i Gorske službe spasavanja, kojima se može desiti zadesna situacija i gdje je potrebno hitno zbrinjavanje. Tada učimo laike kako da dio posla urade dok ne stigne ekipa hitne medicinske pomoći - dodala je Ćurguz.