latinica  ћирилица
23/09/2022 |  22:20 | Autor: SRNA

Zaharova: Boreljova izjava konfrontacijska, lišena objektivnosti

Izjava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja o djelimičnoj mobilizaciji u Rusiji i referendumima na oslobođenim teritorijama prožeta je "konfrontacijski raspoloženjem", lišena objektivnosti i realnosti, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: MID Rossii) - Foto: Facebook
Marija Zaharova (Foto: MID Rossii)Foto: Facebook

- Obratili smo pažnju na ovu izjavu šefa evropske diplomatije koja odražava zajednički stav zemalja EU. Kao i mnoge nedavne izjave Žozepa Borelja, ona je prožeta konfrontacijskim raspoloženjem, potpuno lišena objektivnosti i bez dodira sa realnošću - navela je Zaharova u saopštenju.

Ona je naglasila da su optužbe Rusije iz EU licemjerne, s obzirom na to da je Brisel zatvorio oči pred transformacijom Ukrajine u totalitarnu državu "nacističkog tipa", u kojoj su godinama kršena osnovna ljudska prava i slobode, uključujući pravo na život, slobodu govora, pristup informacijama, slobodu izražavanja mišljenja, slobodu savjesti, upotrebu maternjeg jezika.

Osim toga, postoji totalna mobilizacija cjelokupnog odraslog stanovništva, uključujući i žene, za regrutaciju u redove nacionalnih bataljona i ukrajinske vojske, rekla je Zaharova.