latinica  ћирилица
24/09/2022 |  07:38 ⇒ 11:44 | Autor: RTRS

Sjećanje na Srbe stradale u Podravanju

U crkvi u Podravanju kod Srebrenice danas će biti služen parastos za 60 srpskih vojnika i civila iz ovog sela , od kojih je 32 ubijeno 24. septembra 1992. godine, rekao je predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Ovo selo su kao i ostala oko Srebrenice i Bratunca, te dijelom Milića i Zvornika napale muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela, te Žepe.

Sinhronizovanom akcijom opkolile su ovo planinsko srpsko selo i presjekle jedinu putnu komunikaciju prema Milićima i počinile zločine nad stanovništvom, a selo opljačkale i popalile.

Među ubijenima je 24. septembra 1992. godine bilo sedam žena iz Podravanja. Za ove zločine još niko nije odgovarao.

Nakon cjelodnevne borbe jedna grupa mještana je, uz velike gubitke, ipak uspjela da se uveče izvuče iz okruženja i preživi.

U organizaciji Odbora za obilježavanje značajnih datuma Srebrenice, mještana Podravanja i porodica nastradalih biće služen parastos za srpske vojnike i civile iz ovog sela nastradale u posljednjem ratu u BiH, te položeno cvijeće na spomen-ploču koja je prije deset godina postavljena i osveštana na zidu lokalne crkve.