latinica  ћирилица
24/09/2022 |  08:24 | Autor: SRNA

Mjestimično vlažni kolovozi, magla na području Doboja

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, a u kotlinama i duž riječnih tokova mjestimično je smanjena vidljivost zbog magle, naročito na području Doboja.
magla - Foto: TANЈUG
maglaFoto: TANЈUG

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na moguće odrone zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina i vozačima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Zbog sanacije magistralnog puta Mostar - Nevesinje od 8.00 do 17.00 časova biće potpuno obustavljen saobraćaj u zoni izvođenja radova, od Nevesinja do entitetske granice.

Za vrijeme obustave, saobraćaj će se preusmjeravati alternativnim putnim pravcima Nevesinje - Zijemlje - Ruišta - Mostar ili Nevesinje - Berkovići - Stolac - Mostar.

Radovi se izvode i na dionici magistralnog puta Gradiška - Čatrnja, u mjestu Kruškik, zbog čega je saobraćaj obustavljen od 8.00 do 16.00 časova.

Za danas od 7.00 do 17.00 časova najavljeni su radovi na izgradnji propusta na dionici magistralnog puta Bijeljina - Šepak u zoni Branjeva.

Saobraćaj će se odvijati jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Јohovac do Vukosavlja, biće izmijenjen saobraćaj na petlji Јohovac. Izmjena saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Na novoizgrađenoj dionici auto-puta na Koridoru "Pet ce" Tovira-Kostajnica do 15. septembra izvodiće se probne, odnosno testne vožnje i za to vrijeme neće se plaćati putarina. Brzine kretanja biće ograničena na nivou gradilišne, odnosno brzine u toku izvođenja radova, a nakon toga projektovana od 130 kilometara na čas.

Zbog radova je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja u tunelu Čeljigovići na magistralnom putu Lapišnica-Ljubogošta i u tunelu Stambolčić na putu Pale-Podgrab.

Izmjene u odvijanju saobraćaja zbog radova su aktuelne na putnim pravcima Stari Majdan - Banjaluka, Rudanka - Doboj, Bakračuša - Nevesinje, Prijedor - Stara Rijeka i Prijedor - Kozarac.

Zbog radova na izgradnji razvodne mreže vodovoda, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac - Kotor Varoš i dionici regionalnog puta Čelinac - Ukrina.

Produženi su radovi na regionalnim putevima Srbac - Gornja Vijaka - Razboj, Razboj - Tedin Han i Tedin Han - Teslić, Teslić - Podjezera, pa su i na tim pravcima aktuelne izmjene u odvijanju saobraćaja.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na regionalnom putu Stari Ugljevik - Glavičice zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća "Ruding", u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji. Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran - Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje - Donja Trnova - Glavičice - Mezgraja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Klizišta usporavaju saobraćaj i na dionici magistralnog puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići i na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar - granica sa Srbijom /Rudo/ zabranjen je saobraćaj za sva teretna vozila i autobuse, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Na području FBiH najavljen je početak sanacionih radova i obustava saobraćaja na magistralnom putu Tarčin - Bradina.

Saobraćaj će se preusmjeriti dvosmjerno na jednu kolovoznu traku novoigrađene poddionice auto-puta Tarčin - Ivan, bez naplate putarine od Vlakova do Bradine.

Povremene polučasovne obustave saobraćaja zbog deminiranja terena aktuelne su od 8.30 do 16.00 časova na magistralnom putu Srebrenik - Orašje, dionici Cerik - pijaca "Arizona".

Za vrijeme obustave u funkciji je alternativni pravac Cerik - Brčko - Orašje.

Zbog radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Јajce - Donji Vakuf zbog radova u tunelu "Skela", tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom. U noćnim časovima od 22.00 do 6.00 časova saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraćaj se odvija na dionici auto-puta Zenica jug - Zenica sjever, kao i na magistralnim putevima Bihać - Bosanski Petrovac, Tuzla - Lukavac, Žitomislići - Počitelj i Donji Vakuf - Travnik.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Otvoren je granični prelaz Krstac na putnom pravcu Gacko - Nikšić.