latinica  ћирилица
24/09/2022 |  09:14 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

Golić: Park prirode "Trebević" jedno je od 33 zaštićena područja u Srpskoj

Park prirode "Trebević" jedno je od 33 zaštićena područja u Republici Srpskoj, a obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke, izjavila je Srni ministar za za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Golićeva je navela da se ovo područje, koje je Vlada Srpske proglasila zaštićenim, nalazi na području grada Istočno Sarajevo i obuhvata površinu od 5.036 hektara.

- Razlozi za donošenje ove odluke imaju za cilj očuvanje prirode, kao i težnju da se upravljanje zaštićenim područjem bazira na uspostavljanju skladnih odnosa između potreba zaštite prirode i aktivnosti ljudi. To podrazumijeva uvažavanje potreba autohtonog stanovništva i lokalne zajednice, uključujući upotrebu resursa za opstanak u onoj mjeri u kojoj to neće izazvati negativan uticaj na primarne ciljeve upravljanja - istakla je Golićeva.

Ona je dodala da je na cjelokupnoj površini parka ustanovljen režim zaštite drugog i trećeg stepena, što znači da je zabranjeno sakupljanje i iskorišćavanje strogo zaštićenih divljih biljnih i životinjskih vrsta, osim u naučnoistraživačke svrhe s ciljem unapređenja prirodnih vrijednosti.

- Zabranjuje se uništavanje divljih vrsta biljaka i gljiva, uznemiravanje, povređivanje, uništavanje i trovanje divljih životinjskih vrsta, neplansko poribljavanje voda, deponovanje otpada, izgradnja hidroenergetskih objekata, izvođenje građevinskih radova koji mogu prouzrokovati značajne nepovoljne i trajne promjene geomorfoloških i hidroloških obilježja, sječa šume, osim s ciljem unapređenja stanja i očuvanja staništa, rijetkih i ugroženih vrsta - naglasila je Golićeva.

Ona je rekla da će za upravljanje Parkom prirode "Trebević" grad Istočno Sarajevo osnovati javnu ustanovu, za šta će sredstva biti obezbijeđena u budžetu grada, a rok je tri mjeseca.

- Upravljač obavlja poslove očuvanja, unapređivanja, promovisanja prirodnih i drugih vrijednosti, te održivog korišćenja zaštićenog područja s ciljem valorizacije turističkih i sportsko-rekreacionih funkcija, kao i poslove sprovođenja propisanih režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra - naglasila je Golićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske upravlja i gazduje šumama i šumskim zemljištem u Parku prirode "Trebević" u skladu sa Zakonom o šumama.

- Sredstva za zaštitu i razvoj Parka prirode obezbjeđuju se iz budžeta Republike Srpske u skladu sa postojećim sredstvima za te namjene, budžeta jedinica lokalne samouprave i iz ostalih izvora finansiranja - rekla je Golićeva.

Proglašavanjem Parka prirode "Trebević" zaštićenim područjem Republika Srpska dobija 73.023 hektara zaštićenog područja, što predstavlja 2,96 odsto republičke teritorije.