latinica  ћирилица
24/09/2022 |  09:34 ⇒ 09:37 | Autor: SRNA

Sijarto: Najvažnije izbjeći direktan sukob Rusije i NATO-a

Mađarska smatra da je u ovom trenutku najvažnije da se ne dozvoli da napetost u odnosima Rusije i NATO-a preraste u otvoreni vojni sukob, čije posljedice nisu potrebne nijednoj od strana, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.
Peter Sijarto (Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND) -
Peter Sijarto (Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

Sijarto je ističe da rizik od prerastanja napetosti u odnosima zemalja NATO-a i Rusije u otvoreni sukob neće nestati dok god traje kriza u Ukrajini.

On vjeruje da su UN i dalje najpogodnije mjesto za razmatranje pitanja u vezi sa ponovnim uspostavljanjem mira na raznim tačkama planete.

Prema njegovom mišljenju, kriza u Ukrajini neće biti riješena ukoliko ne bude postignut dogovor Rusije i SAD, nezavisno od toga da li on odgovara drugim zemljama.

- Zaista smatram da bez razgovora i dogovora Rusije i SAD ovu situaciju neće biti moguće riješiti, sviđalo se to nama ili ne. To je naš stav. On može biti pogrešan, ali smatram da je za rješavanje ove situacije neophodan rusko-američki dijalog što je moguće prije - rekao je Sijarto za "Sputnjik".

On ističe da se, kao i mnogi drugi pripadnici njegove generacije, ranije nadao da nikada neće doživjeti rat koji su preživjeli njegovi roditelji.

- To očekivanje se krajem februara pokazalo kao iluzija. Ne želimo da dovodimo u opasnost postojanje planete, jer direktan sukob NATO-a i Rusije nema kraj i svima je jasno šta to znači. Eto zašto svaki put kada se sastajemo s kolegama iz NATO-a imamo kao zadatak broj jedan da ne dopustimo sukob Rusije i NATO-a - rekao je Sijarto.

Komentarišući mogućnost upućivanja snaga NATO-a u Ukrajinu, Sijarto je rekao da su do sada sporazumi zemalja NATO-a omogućavali da se izbjegne razmještanje snaga Alijanse u Ukrajini.

- Voljeli bismo da te odluke ostanu na snazi - rekao je Sijarto.