latinica  ћирилица
24/09/2022 |  10:52 ⇒ 10:52 | Autor: TANЈUG

Abazović: Glasaćemo za inicijativu za razrješenje Đukanovića

Mislim da bi trebalo da u Skupštini izglasamo inicijativu o razrješenju predsjednika Mila Đukanovića jer se time šalje važna politička poruka, a pitanje je za pravnike da li to može da se operacionalizuje zbog situacije sa Ustavnim sudom, izjavio je predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović.
Dritan Abazović (Foto: Tanjug/ Risto Božović) -
Dritan Abazović (Foto: Tanjug/ Risto Božović)

On je za Glas Amerike, poslije prvog obraćanja Generalnoj skupštini UN, rekao da na taj način parlament treba da uputi jasnu poruku šta misli o predsjedniku države.

- To je jako važna politička poruka. Da li ona može da se operacionalizuje zbog ovakvog Ustavnog suda, to je sada upitno pitanje za pravnike, ali definitivno taoci smo jednog čovjeka 30 godina i sada treba i dalje da nastavimo da budemo taoci - dodao je Abazović.

Na pitanje zašto ne podržava incijativu za skraćenje mandata Skupštini ako želi izbore, Abazović je odgovorio da se ne može dati Đukanoviću da vodi igru.

Prema njegovom mišljenju, ta inicijativa nema veze sa tim kada će da budu izbori.

- Mi izbore svakako moramo imati - rekao je Abazović i naveo da će većina da odluči kada će oni biti.

Abazović je ponovio da će garantovati da Crna Gora neće mijenjati spoljnopolitički kurs i da je to prenio međunarodnim partnerima.

Parlamentarna većina Crne Gore dostavila je predsjednici skupštine Danijeli Đurović 41 potpis podrške prijedlogu za pokretanje pred skupštinom postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrjiedio Ustav, odnosno postupka za razrješenje Đukanovića, pošto je odbio prijedlog stare parlamentarne većine da mandatar za sastav nove vlade bude Miodrag Lekić.

Odbivši prijedlog da Lekić bude mandatar, Đukanović je takođe 20. septembra uputio predsjednici Skupštine Danijeli Đurović prijedlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.