latinica  ћирилица
24/09/2022 |  10:54 ⇒ 11:43 | Autor: SRNA

Anđelković: Odlični odnosi Dodika i Putina garantuju mnoge koristi za Srpsku

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da odlični odnosi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i odnos prema Dodiku u Rusiji, gdje ga prepoznaju kao prvorazrednog političara, garantuje mnoge koristi Republici Srpskoj.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Kada je riječ o svesrpskom interesu, i tu postoji jedna bitna stvar - Dodik je nekako srpska avangarda. On vrlo hrabro i odlučno nastupa u domenu razvijanja rusko-srpskih odnosa, čak mnogo odlučnije nego rukovodstvo Srbije - rekao je Anđelković.

On je ukazao i na moguću podjelu uloga - da rukovodstvo Srbije djeluje odmjerenije, dok Dodik nastupa borbenije.

- Ali, to nam onda garantuje dodatno da će Rusija biti i uz Srbiju u budućnosti, jer oni shvataju da Beograd i Banjaluka nastupaju zajedno. I sve što radi Dodik, na neki način, donosi korist i Srbiji - rekao je Anđelković za Srnu.

Prema njegovim riječima, vrlo važan faktor je što Republika Srpska na taj način pomaže i Srbiji u odbrani Kosova i Metohije i njenih drugih nacionalnih interesa.

Anđelković je ocijenio da protekli susret Dodika i Putina ima višestruki značaj, odnosno po pitanju Republike Srpske taj susret je bitan jer dodatno potvrđuje spremnost Rusije da brani Dejtonski sporazum i Srpsku, koja je definisana Dejtonom u punom državnom kapacitetu.

- Rusija je vrlo važan faktor kroz Savjet za implementaciju mira i kao članica Savjeta bezbjednosti UN kada se radi o odbrani Ustava BiH i dejtonskog aranžmana, koji je ugrožen stalnim pokušajima centralizacije - kaže on.

Osim toga, navodi Anđelković, važan je i ekonomski značaj, jer je Rusija spremna da ozbiljno ulaže u energetski sektor Republike Srpske.

- Ako se na već vrlo razvijen energetski sektor Republike Srpske dodaju još nove dve gasne elektrane, onda Republika Srpska postaje značajan regionalni faktor u toj oblasti - kaže Anđelković.

Treća bitna stvar je, dodao je on, samopouzdanje koje srpski narod dobija.

- Kada imamo uz sebe takvu silu kao što je Rusija, znamo da, bez obzira na sve, nismo sami i da možemo da istrajemo u svojoj borbi - naglasio je Anđelković.