latinica  ћирилица
24/09/2022 |  11:05 ⇒ 11:18 | Autor: SRNA

Ikonić: Trebević dobio šansu za razvoj turizma

Park prirode "Trebević" je zaštitom dobio novu razvojnu šansu i stao u red destinacija koje će na području grada Istočno Sarajevo imati posebnu pažnju i predstavljati ozbiljnu bazu za razvoj turizma, rekao je direktor gradske Turističke organizacije Igor Ikonić.
Igor Ikonić - Foto: RTRS
Igor IkonićFoto: RTRS

Ikonić je istakao da je područje koje je stavljeno pod zaštitu obiluje prirodnim ljepotama i kulturno-istorijskim spomenicima koji će i te kako imati uticaj na razvoj prvenstveno ljetnjeg turizma.

On je napomenuo da su brojni kulturno-istorijski potencijali na prostoru zaštićenog područja, a neki datiraju još iz 15. vijeka, kao što je Stari grad kod Buloga, zatim uskotračna pruga iz vremena Austrougara koja prati klisuru paljanske Miljacke koja će tek dobiti na značaju realizacijom projekta pješačko-biciklističke staze.

- Tu je i Prerast /kameni most/ koji je još 1785. godine bio prva razglednica Pala, brojni planinarski domovi, planinska botanička bašta `Alpinetum` ispod samog vrha Trebevića koja datira još iz 1948. godine - rekao je Ikonić za Srnu.

On je istakao da su brojni i prirodni resursi od biljnih i životinjskih endemskih i rijetkih vrsta, izvorišta pitke vode, klisura paljanske Miljacke, spoleoloških objekata, mnogobrojnih planinarskih staza, poligona za istraživanje.

- Sve navedeno nas navodi da upravo na Trebeviću treba da dodatno razvijamo rekreativni, zdravstveni, lovni turizam, turizam na selu, sakupljanje ljekovitog bilja - naglasio je Ikonić.

On kaže da je održivi turizam temelj svake samoodrživosti parka prirode i neophodno je dosta ulaganja u turističke sadržaje i turističku infrastrukturu, jer opstanak parka u najvećoj mjeri zavisi od turističke ponude.

Prema njegovim riječima, ponudom treba privući istraživače, planinare, škole u prirodi, ali i porodice koje će uživati u ovoj prirodnoj blagodeti.

- Pred nama je veliki posao i ozbiljan zadatak da zaštićeno područje dodatno valorizujemo u turističkom smislu, ali i da uspostavimo balans između potrebe zaštite prirode i aktivnosti ljudi - naglasio je Ikonić.