latinica  ћирилица
24/09/2022 |  11:23 ⇒ 16:35 | Autor: SRNA

Milunović položio vijenac na spomenik na Zejtinliku (FOTO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović prisustvovao je danas komemorativnoj svečanosti povodom obilježavanja 104 godine od proboja Solunskog fronta i položio vijenac na srpskom Vojnom groblju Zejtinlik kod Soluna. Komemorativnoj svečanosti prisustvovala je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić.
Obilježavanje 104 godine od proboja Solunskog fronta - Foto: SRNA
Obilježavanje 104 godine od proboja Solunskog frontaFoto: SRNA

- Mi smo danas ovdje na Zejtinliku odali pomen svim poginulim na Solunskom frontu. Delegaciju Srbije predvodila je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić. Јa sam položio vijenac u ime Vlade Republike Srpske, a bila je i grčka delegacija na najvišem vojnom nivou - izjavio je Milunović Srni.

Milunović je naglasio veliku važnost da se održi kontinuitet učešća delegacije Republike Srpske na ovoj važnoj manifestaciji jer je u ranijim periodima bilo i osporavanja njenog učešća od određenih država.

Foto: SRNA

- Ovom prilikom želim da zahvalim Grcima i njihovom udruženju koje organizuje obilježavanje godišnjica proboja Solunskog fronta, kao i njihovoj regularnoj vojsci koja je obezbijedila mjesto u protokolu Republici Srpskoj i ona potpuno ravnopravno sa ostalim silama pobjednicama polaže vijence na spomenik podignut u čast proboja Solunskog fronta i pobjede u Prvom svjetskom ratu - dodao je Milunović.

On je ukazao da je proboj Solunskog fronta bio jedna od najvećih operacija u Prvom svjetskom ratu i da je rezultat te operacije, u kojoj je najvažniju ulogu imala srpska vojska, bio kapitaulacija i Bugarske i Austro-Ugarske, oslobođenje Srbije i potpisivanje primirja između saveznika i Njemačke 11. novembra 1918. godine.

Prema njegovim riječima, Srpska vojska je pokazala veliko herojstvo u ovoj velikoj bici i zvanično 14. septembra 1918. godine je uz jaku artiljerijsku pripremu počeo napad i već 15. i 16. septembra zvanično je probijen Solunski front i otvoren put za Tikvešku dolinu, dalje prema Srbiji i dalje.

- Srpska vojska je tada brojala oko 150.000 vojnika, a među njima je bilo i 25. 000 dobrovoljaca iz srpskih krajeva van Srbije. Od tih 25.000 računa se da je oko 15.000 dobrovoljaca bilo iz krajeva sa prostora Republike Srpske i BiH - naveo je Milunović.

Foto: SRNA

On je dodao da je Prvi svjetski rat jedan od najtežih ratova za srpski narod u kojem je Srbija izgubila trećinu stanovništva.

- Značajno je što su u njemu učestvovali i Srbi sa druge strane Drine, Srbi iz svih krajeva svijeta kao dobrovoljci su dolazili brodovima i bili su pozvani u Solun - naveo je Milunović.

On je rekao da se sutra nastavlja manifestacija obilježavanjem u Polikastru pored spomenika podignutog silama pobjednicama.

 

Hrabra srpska vojska dala je najveći doprinos proboju Solunskog fronta, koji je bio ključni momenat u Prvom svjetskom ratu, poručila je ministar za rad, zapošavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić na Vojnom groblju Zejtilnik u Solunu.

- Proboj Solunsog fronta predstavlja jedan od najvažnijih događaja u našoj istoriji, koja će pamtiti ogromnu hrabrost srpskih vojnika, njihovu veliku ljubav prema otadžbini, veliku želju i volju da se što pre vrate na svoja ognjišta i da svojoj domovini donesu slobodu. Na tome ćemo im biti večno zahvalni - rekla je Kisićeva.