latinica  ћирилица
24/09/2022 |  11:50 | Autor: RTRS

Er Srbija treća regionalna avio-kompanija u Evropi

U godišnjem izboru najboljih svjetskih avio-kompanija, koji britanski specijalizovani portal Skajtreks više od 20 godina organizuje na osnovu ispitivanja iskustva putnika, Er Srbija je osvojila treće mjesto na listi 10 najboljih regionalnih avio-prevoznika u Evropi.
Er Srbija (Foto: TANJUG/ ER SRBIJA/ LUKA FILIPOVIC) -
Er Srbija (Foto: TANJUG/ ER SRBIJA/ LUKA FILIPOVIC)

Ispred srpske nacionalne avio-kompanije našli su se samo grčki Idžijan erlajns i Er Malta, a Er Srbija je na taj način popravila svoj prošlogodišnji rezultat, kada je u istoj kategoriji zauzela šestu poziciju.

Prema Skajtreksovoj metodologiji, regionalne avio-kompanije su avio-prevoznici sa punom uslugom koji pretežno obavljaju letove u trajanju do šest časova.

U kategoriji najboljih avio-kompanija u istočnoj Evropi, Er Srbija je takođe osvojila treće mjesto, što je napredak u odnosu na prošlu godinu, kada je bila peta.

Ove godine ispred srpske nacionalne avio-kompanije su bili samo Er Baltik i poljski LOT Poliš, dok su se iza Er Srbije našli Viz er, češki ČSA Ček erlajnz, Kroacija erlajns, rumunski Tarom i drugi.

Generalni direktor Er Srbije Јirži Marek rekao je da je napredak na Skajtreksovim listama važan pokazatelj da je ta kompanija na dobrom putu.

- Pandemija virusa korona snažno je uticala na ukupno poslovanje svih avio-kompanija. Ipak, ove ljetnje sezone zabilježili smo porast broja putnika, što je rezultat koji ohrabruje. Nastavljamo da obnavljamo našu flotu i širimo mrežu destinacija, ali to nije sve. U narednom periodu radićemo na daljem unapređenju usluge u različitim segmentima, pošto smo uvjereni da se tu nalazi ključ dugoročnog odnosa između putnika i avio-kompanije - poručio je Marek na svečanosti u Londonu.

Ovogodišnji Skajtreksov izbor zasnovan je na istraživanju koje je sprovedeno od septembra 2021. do avgusta 2022. godine na više od 14 miliona ispitanika u više od 100 zemalja, a za najbolju svjetsku kompaniju za ovu godinu proglašen je Katar ervejz.

Skajtreksove nagrade za najbolje svjetske avio-kompanije dodjeljuju se od 1999. godine, kada je taj britanski specijalizovani portal pokrenuo globalno godišnje istraživanje o zadovoljstvu putnika avio-kompanijama. Te nagrade smatraju se svojevrsnim "Oskarima avio-industrije", kao priznanja za kvalitet i globalno mjerilo izvrsnosti avio-kompanija, dodjeljena na osnovu iskustva putnika, navodi se u saopštenju.

Inače, na Skajtreksovoj svjetskoj listi 100 najboljih kompanija, Er Srbija je na 92. mjestu, što je pomak u odnosu na 2021. godinu, kada je bila na 109. mjestu.