latinica  ћирилица
24/09/2022 |  12:45 ⇒ 16:37 | Autor: RTRS

Služen pomen za 130 boraca VRS-a iz Zalužana, Kuljana i Priječana (VIDEO)

U Banjalučkom naselju Zalužani služen je pomen za 130 boraca Vojske Republike Srpske iz Zalužana, Kuljana i Priječana, koji su poginuli u Otadžbinsko-odbrambenom ratu.
Pomen za 120 boraca VRS - Foto: RTRS
Pomen za 120 boraca VRSFoto: RTRS

Vinka Vučenović, obraćajući se u ime mjesne boračke organizacije istakla je da je današnji dan jedan od 365 dana u godini, kada se članovi porodica u zajedničkoj molitvi prisjećaju svih onih koji su dali najvrednije i najsvetije što su imali za svoju otadžbinu.

O njihovoj žrtvi, kaže Vučenović, svjedoči i spomen-obilježje koje je izgrađeno uz mukotrpan rad mjesne boračke organizacije, a uz podršku gradske boračke organizacije. Vučenovićeva se zahvalila učenicima OŠ Јovan Dučić i članovima KUD Mladost iz Zalužana, što su dali doprinos pomenu poginulim borcima i što njeguju kulturu sjećanja.

I predsjednik Boračke organizacije Banjaluka Goran Rogić ukazao je na značaj učešća mladih u pomenu.

- Svako naše okupljanje, budi sjećanje na junačka djela sinova, očeva, muževa koji su dali život za odbranu ovih prostora - kaže Rogić.

Kako on ističe treba poštovati prošlost i svetinje.

- Poštujmo svetinje i prošlost, jer jedino tako se možemo nadati budućnosti - poručuje Rogić.

Načelnik gradskog odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Radivoj Majstorović izrazio je zahvalnost porodicama poginulih boraca, mjesne i gradske boračke organizacije što svojim okupljanjem pokazuju da borci koji su poginuli u otadžbinsko-odbrambenom ratu, nisu i ne smiju biti zaboravljeni.

Ističe da je na području Banjaluke, u više od 50 mjesnih zajednica, izgrađeno spomen-obilježje poginulim borcima i da će imena svih boraca koja su uklesana na tim spomenicima, biti uklesana i na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima čija izgradnja bi, dodaje Majstorović, uskoro trebalo da počne u centru Banjaluke.